Čorba od sočiva

Sočivo je izuzetno zdravo, pa ga zato uključite u ishranu, naročito tokom zime, jer greje organizam. Od ove mahunarke možete da spremate razna jela, a ova čorba je naročito ukusna. Lovorov list, limun i različiti začini je čine posebnom. Isprobajte recept i javite mi utiske.

Vreme pripreme: 50 minuta
Količina: 6 porcija

Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, izgnječena
1 ¼ šolje šargarepe, sitno seckane
1 ¼ šolje celera u štapu, sitno seckana
2 šolje sočiva
1 konzerva paradajz pelata
6 šolja bujona od povrća
½ kašičice mlevenog kima,
½ kašičice mlevenog korijandera
1 ½ kašičica mlevene paprike
2 sušena lovorova lista
1 limun (kora + sok)
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera

Priprema:
1. Zagrejte ulje u velikoj šerpi na umerenoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk, te ih dinstajte oko 2 minuta.
2. Dodajte celer i šargarepu, te dinstajte još oko 5-7 minuta, odnosno dok ne povrće ne omekša.
3. Dodajte sve preostale sastojke osim limuna i soli, te promešajte. Pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva. Uklonite penu sa površine.
4. Zatim, smanjite temperaturu i kuvajte još 35-40 minuta, odnosno dok sočivo ne omekša.
5. Izvadite lovorov list.
6. Sklonite šerpu sa šporeta, te čorbu začinte solju, sokom i korom od limuna, te ukrasite peršunovim lišćem.
8. Poslužite i uživajte.