Humus od pasulja
Prolećna i letnja sezona predstavljaju periode u godini kada treba da jedemo lakšu i manje kuvanu hranu koja će nam omogućiti da se osećamo lako, poletno i naravno sito. Ukoliko do sada niste pripremali tradicionalni recept za humus od leblebije, možete isprobati humus od pasulja, u kom možete uživati uz sveže štapiće šargarepe, paprike, celera u štapu ili krastavaca.
Sastojci:
0,5 kg belog pasulja
sok od jednog limuna
1 kašičica mlevenog kima
2 čena belog luka, seckanog na komadiće
1 dl tahini paste (pasta od susama)
so i biber po ukusu
1 dl ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Potopite pasulj preko noći u šerpi punoj vode. Sutradan procedite vodu, pasulj operite i prebacite u šerpu u kojoj ćete ga kuvati. Potom sipajte novu vodu, da prekrije pasulj. Kuvati na visokoj temperaturi dok ne provri, potom smanjiti temperaturu i kuvati sve dok pasulj potpuno ne omekša, otprilike 50 minuta. Kada je pasulj skuvan, operite ga, procedite i stavite u blender. Dodajte limunov sok, kim, beli luk, tahini pastu, maslinovo ulje, so i biber po ukusu. Blendirajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Prijatno.