Meksičke punjene paprike

U želji da napravim jelo isključivo od hrane biljnog porekla, došla sam na ideju da korigujem recept za punjene paprike, te iskoristim kombinacije namirnica koje su karakteristične za meksičku kuhinju – mešavina kinoe, pasulja, kukuruza i brojnih začina odlična je opcija za nadev! Uputstvo za pripremu je veoma jednostavno, a pronaći ćete ga u nastavku.

Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 4-6 porcija

Sastojci:
1 šolja kuvane kinoe
2 šolje bujona od povrća ili vode
4 ISC paprike, očišćene od semenki i prepolovljene po dužini
½ šolje paradajz pelata u kockicama, začinjenog po želji, i još malo za serviranje
1 kašika nutritivnog kvasca, po želji
2 kašičice kumina
so i biber po ukusu
1 ½ kašičica mlevene ljute paprike
1 ½ kašičica belog luka u prahu
400 g crnog pasulja, kuvanog i proceđenog
1 šolja kukuruza, kuvanog i proceđenog
2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za serviranje (po želji):
1 avokado, seckan na kriške
sok od limete
3 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
2 kašike crvenog luka, sitno seckanog
salsa sos

Priprema:
1. Sipajte kinou i bujon od povrća ili vodu u šerpu, te kuvajte dok ne proključa. Nakon toga, smanjite temperaturu, pokrijte i kuvajte kinou još oko 20 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari.
2. U velikoj posudi pomešajte kinou i ostale sastojke, osim paprika i maslinovog ulja. Mešajte dok se sastojci ne sjedine.
3. Zagrejte rernu na 180°C, te tepsiju obložite papirom za pečenje.
4. Poslažite paprike na tepsiju, pa ih premažite maslinovim uljem.
5. Paprike, zatim, napunite dobijenom mešavinom od kinoe, te tepsiju pokrijte folijom.
6. Pokrivene paprike pecite oko 30 minuta. Sklonite foliju, povećajte temperaturu na 200 °C, te ih pecite dodatnih 15-20 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
7. Servirajte uz sastojke po želji i uživajte.