Pileća supa sa limunom – Avgolemono

Sigurna sam da ste pileću supu pravili na hiljadu i jedan način, ali uvek postoji nešto što još uvek niste isprobali. Možda je to baš ovaj recept za tradicionalnu grčku pileću supu sa limunom, koja se zove avgolemono. Postupak spremanja je kompleksan, ali je krajnji rezultat fantastičan.

Vreme pripreme: 2 h
Količina: 6-8 porcija

Sastojci:
1 celo pile, seckano na filete (oko 1,5 kg sa uklonjenom kožom)
12 šolja vode
2 šargarepe, seckane na manje komade
2 celera u štapu, prepolovljena
1 crni luk, očišćen i prepolovljen
2 lovorova lista
5 zrna crnog bibera
2 kašičice soli + dodatno po ukusu
½ šolje tankih pirinčanih nudli za supu
3 jajeta
1 kašičica rendane kore limuna
sok od 2 limuna
prstohvat bibera (opciono)

Priprema:
1. Sipajte vodu u veliku šerpu, pa dodajte piletinu, šargarepu, celer, luk, lovorov list, zrna crnog bibera i so. Ostavite da prokuva, a zatim smanjite temperaturu, te ostavite da se kuva još oko 1h i 30 minuta.
2. Nakon toga, izvadite piletinu i povrće iz šerpe, te ih stavite u zasebnu posudu i ostavite sa strane. Supu koja je ostala u šerpi pažljivo procedite i vratite u šerpu, te prokuvajte. Izdvojte oko 2 šolje supe i ostavite sa strane.
3. Pripremite smesu od jaja i limuna. Ručnom mutilicom mutite jaja dok ne postanu penasta. Zatim u istu činiju dodajte koru limuna i limunov sok, te sve dobro promešajte. U smesu dodajte dve šolje supe, ponovo dobro promešajte, te ostavite sa strane.
4. U supu dodajte pirinčane nudle i kuvajte ih oko 8 minuta, dok ne omekšaju.
5. Dobijenu smesu od jaja i limuna sipajte u šerpu sa preostalom supom i pirinčanom testeninom, te sve kuvajte na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. Pazite da supa ne prokuva nakon dodavanja smese od jaja i limuna.
6. Začinite supu solju i biberom. Tradicionalno, Grci ovu supu služe bez pilećeg mesa ili povrća. Međutim, ukoliko želite, možete ih vratiti nazad ili servirati sa strane.
7. Poslužite i uživajte.