Pirinčane nudle sa sosom od đumbira i šitake pečurkama

Recept za pirinčane nudle sa sosom od đumbira i šitake pečurkama – zvuči kao neko egzotično, komplikovano jelo, a zapravo je vrlo jednostavno za pripremu. Ukus pak jeste egzotičan. Isprobajte!

Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 4 porcije

Sastojci:
½ šolje soja sosa
¼ šolje agava sirupa
⅓ šolje vode
4 kašike jabukovog sirćeta
3 kašike putera od kikirikija
2 kašike svežeg đumbira, rendanog
3 čena belog luka, izgnječena
2 kašike maslinovog ulja
2 crna luka, sitno seckana
3 šolje šitake pečuraka, krupno seckanih ili u komadu
2 kašike belog susama
230 g pirinčanih nudli
1 ½ šolja bujona od povrća ili 1 ½ šolja vode
2 šolje baby spanaća, krupno seckanog

Sastojci za serviranje (opciono):
2 mlada luka, sitno seckana
2 cm svežeg đumbira, seckanog na tanke kriške
prstohvat mlevene čili papričice

Priprema:
1. Da biste napravili sos od đumbira, u posudi pomešajte soja sos, agava sirup, jabukovo sirće, puter od kikirikija, 1 kašiku rendanog đumbira, 1 čen belog luka i ⅓ šolje vode. Ostavite sa strane.
2. Pirinčane nudle prelijte sa 1l kipuće vode ili ih skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite ih i ostavite sa strane.
3. Zagrejte maslinovo ulje u velikom dubljem tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte šitake pečurke. Dinstajte ih oko 5 minuta ili dok ne porumene. Zatim dodajte crni luk, 1 kašiku rendanog đumbira i preostala 2 čena belog luka. Dinstajte još 4-5 minuta, dok pečurke ne počnu da se karamelizuju.
4. Dodajte sos od đumbira i bujon ili vodu preko šitake pečuraka, te kada provri ubacite spanać i dinstajte dok se spanać ne skuva.
5. Dodajte susam i promešajte.
6. Dodajte nudle, promešajte ih kako bi se sjedinile sa sosom i kuvajte još 2-3 minuta. Sklonite nudle sa ringle.
7. Poslužite uz sitno seckani mladi luk, mlevenu čili papričicu i seckani đumbir po ukusu. Uživajte.