Pomfrit od batata sa aioli dresingom

Pomfrit od batata sa aioli dresingom napravićete za samo pola sata, a njegov fantastičan ukus će vas navesti da opet pripremite isti recept. Inače, batat predstavlja slatkasto povrće, koje je po sastavu vrlo slično crvenom ili belom krompiru, ali za razliku od njega sadrži mnogo više proteina, a ima i niži glikemijski indeks. Uživajte!

Vreme pripreme: 25 minuta
Količina: 4-6 porcija

Sastojci:
4 batata, seckana na štapiće kao pomfrit
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica mlevene crvene paprike
3 kašičice sušenog origana
prstohvat soli
prstohvat bibera
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 kašičice sušenog belog luka u prahu
½ šolje veganskog parmezana
½ šolje aioli dresinga

Priprema:
1. Zagrejte rernu na na 180 °C.
2. Ravnomerno rasporedite komade batata po tepsiji i prelijte ih maslinovim uljem, mlevenom crvenom paprikom i prstohvatom soli i bibera.
3. Stavite batat u rernu i pecite ga 15-20 minuta, a zatim ga okrenite i začinite origanom. Vratite batat u rernu i pecite još 15-20 minuta.
4. Pomešajte 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja i beli luk.
5. Izvadite batat iz rerne i prelijte ga miksom ulja i belog luka, te veganskim parmezanom.
6. Poslužite sa aioli dresingom i uživajte.