Rižoto sa pečurkama i baby spanaćem

Rižoto možete da spremate na bezbroj načina, jer se integralni pirinač dobro slaže sa brojnim namirnicama. Ovoga puta sam ga iskombinovala sa šampinjonima i baby spanaćem, te sam dodala pesto sos kako bih ga učinila kremastijim. Upustvo za pripremu se nalazi u nastavku.

Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 2-3 porcije

Sastojci:
1 šolja šampinjona, sitno seckanih
1 ½ šolja integralnog pirinča
7-8 šolja bujona od povrća
1 manja glavica crnog luka, sitno seckanog
1 čen belog luka, izgnječen
½ šolje vode
½ šolje veganskog parmezana
1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašičica svežeg bosiljka, sitno seckanog
1 kašičica sveže žalfije, sitno seckane
1 kašičica svežeg vlašca, sitno seckanog
1-2 kašike pesto sosa
1 šolja ISC baby spanaća
prstohvat soli
prstohvat bibera
prstohvat svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog (opciono)

Sastojci za dekoraciju:
prstohvat mikrobilja
crveni amarant

Priprema:
1. Sipajte bujon od povrća u šerpu srednje veličine, te ga zagrejte.
2. U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi. Dodajte šampinjone i luk. Dinstajte 5 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i sva tečnost iz njih ne ispari. Dodajte beli luk i dinstajte još 1 minut.
3. Sipajte vodu, te dodajte integralni pirinač i pola kašičice bosiljka, žalfije i vlašca. Promešajte da se svi sastojci sjedine. Kuvajte pirinač oko 5 minuta, povremeno mešajući.
4. S vremena na vreme dodajte po ½ šolje zagrejanog bujona od povrća (dok god ne iskoristite sav bujon), te kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost, oko 20-25 minuta.
5. Sklonite iganj sa šporeta. U dobijeno jelo dodajte veganski parmezan, baby spanać, preostalo začinsko bilje, so i biber. Sve prelijte pesto sosom i promešajte da se sjedini.
6. Poslužite i uživajte.