Tofu sa integralnim pirinčem i povrćem

Da li ste znali da je tofu sir jedna od najstarijih namirnica na svetu? Veruje se da ga je pre više od 2000 godina jedan kineski kuvar slučajno otkrio tako što ukiselio mleko od soje koristeći nigari (magnezijum hlorid). Sirov tofu sir možete koristiti kao sastojak prilikom spremanja slanih, ali i slatkih jela. Ja sam ga ovog puta iskoristila u kombinaciji sa integralnim pirinčem, brokolijima, rotkvicama, avokadom i mirkobiljem, te kao rezultat dobila nutrtivno bogat veganski obrok. Isprobajte recept!

Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: za 2 porcije

Sastojci:
1 šolja kuvanog integralnog pirinča
1 šolja brokolija kuvanog na pari, iscepkanog na cvetiće
200 g organskog tofu sira, prženog i seckanog na kockice
1 avokado, seckan na kriške
4 rotkvice, seckane na kolutove
1 šaka mirkobilja po izboru
1 kašika crnih susamovih semenki
prstohvat crvene tucane paprike
prstohvat soli

Sastojci za preliv od đumbira i šargarepe:
1 šargarepa
¼ šolje vode
4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
½ kašičice mlevenog đumbira
½ kašičice soli

Priprema:
1. U velikoj posudi pomešajte integralni pirinč, brokoli kuvan na pari, prženi tofu sir i avokado.
2. Dodajte rotkvice, mirkobilje, susam, crvenu tucanu papriku i so, te sve prelijte dresingom od đumbira i šargarepe.
3. Poslužite i uživajte.