Torta od kruške

Torte ne morate da pravite samo povodom rođendana ili neke druge proslave. Što ne biste ulepšali sebi i svojim najbližima neki od narednih dana? Meni se ova ideja dopala, pa sam odlučila da sebe nagradim veoma ukusnom tortom od kruške. Obožavaćete je!

Vreme pripreme: oko 1h i 20 min.
Količina: 8 porcija

Sastojci:
100 g lešnika
140 g ovsenog ili pirinčanog brašna
175 g gi putera + još malo za podmazivanje tepsije
140 g kokosovog šećera
2 jaja
5 manjih krušaka, oguljenih, očišćenih od jezgra (2 seckane na kockice, 3 seckane na kriške)
50 g crne čokolade, lomljene na sitne komade
2 kašike domaćeg džema od kajsije bez šećera

Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. Podlogu okruglog kalupa za tortu premažite gi puterom.
3. U blenderu sitno sameljite lešnike. Dodajte ovseno ili pirinčano brašno, gi puter i još jednom izblendirajte. Nakon toga dodajte kokosov šećer i jaja, te još jednom sve zajedno izblendirajte.
4. Dve kruške ogulite, izvadite im jezgro i isecite ih na kockice.
5. U smesu koju ste prethodno sjedinili u blenderu umešajte kruške i crnu čokoladu.
6. Kašikom rasporedite dobijenu smesu u pripremljeni kalup za tortu. Preostale kruške ogulite, izvadite im jezgro i isecite ih na kriške, te ih poslažite po vrhu torte.
7. Pecite tortu 50-60 minuta, dok se smesa ne stegne. Toplu tortu premažite blago zagrejanim džemom od kajsija.
8. Ohladite, poslužite i uživajte.