Veganska paelja

Ako mislite da je paelja komplikovana za pripremu, razmislite još jednom! Ovo špansko jelo veoma je pristupačno, aromatično, a možete da ga prilagodite svom ukusu i sezoni. Tradicionalno sadrži (integralni) pirinač, šafran, bujon, začine, te meso ili morske plodove. Ipak, ja sam napravila vegansku varijantu, te umesto namirnica životinjskog porekla dodala čeri paradajz, papriku, i na kraju – šaku rukole. Recept potražite u nastavku.

Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 6 porcija

Sastojci:
½ kašičice šafrana
3 kašike limunovog soka
1 kašika maslinovog ulja
1 ½ šolja crnog luka, sitno seckanog
1 šolja crvene paprike, seckane na kockice
4-6 čenova belog luka, izgnječenog
2 kašičice mlevene paprike
2 kašičice soli
2 šolje integralnog pirinča
4 šolje bujona od povrća
1 šolja čeri paradajza, prepolovljenog
½ šolje ISC rukole

Priprema:
1. U manjoj posudi pomešajte limunov sok i šafran. Ostavite sa strane.
2. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi, dodajte luk, papriku i beli luk, te dinstajte 5 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Dodajte mlevenu papriku i so, te promešajte.
3. Nakon toga u tiganj dodajte integralni pirinač i dinstajte oko 2 minuta, pa sipajte bujon od povrća i mešavinu limunovog soka i šafrana.
4. Kada integralni pirinač prokuva, smanjite temperaturu na najnižu, poklopite i ostavite da se kuva narednih 20 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari.
5. Nakon što se integralni pirinač skuva, dodajte čeri paradajz, te sve promešajte. Poklopite na 2 minuta kako bi se i čeri paradajz zagrejao.
6. Servirajte uz rukolu i uživajte.