Bezglutenska pasta sa gamborima
Who loves pasta? Gambori, poput drugih morskih plodova sadrže cink, jod i selen, minerale bez kojih štitna žlezda ne može normalno funkcionisati. Ovaj recept sam kreirala od sastojaka koje sam tada našla u frižideru, a nakon što sam sve iz tanjira pojela, odmah sam zapisala recept. To retko radim, što znači da je recept fantastičan! Oduševite svoje goste, kao što sam i ja, ovom ukusnom pastom za svaku priliku. U nastavku pročitajte konkretna uputstva kako se pravi bezglutenska pasta sa gamborima.
Količina: 2 porcije
Sastojci:
1 pakovanje zamrznutih gambora (250g)
2 čena belog luka, izgnječena
5 kašika maslinovog ulja + 1 kašika
1 ravna kašičica himalajske soli
1 šaka svežeg bosiljka, sitno iseckanog
1 šaka svežeg peršunovog lišća, sitno iseckanog
1 paradajz, sitno iseckan na kockice
1 šaka ISC baby spanaća, sitno iseckanog
2 kašike ajvara
½ limuna, sok
220 g bezglutenske pirinčane testenine
1 kašičica crnog susama, za dekoraciju
Priprema:
Odmrznite gambore, te ih operite. Potom ih osušite ubrusom i prenesite u činiju u koju treba da dodate beli luk, paradajz, bosiljak, peršunovo lišće, baby spanać, so i 4 kašike maslinovog ulja. Ostavite gambore da odstoje u marinadi minimum 15 minuta, a potom zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju. Dodajte sve sastojke iz činije u tiganj i dinstajte oko 10 minuta, često mešajući. U međuvremenu stavite pirinčanu testeninu da se kuva. Nakon što su gambori gotovi, pomerite tiganj sa šporeta i dodajte 2 kašike ajvara uz limunov sok. Probajte sos, te ukoliko nedostaje soli dodajte je. Nakon što se testenina skuva, dobro je isperite pod mlazom hladne vode, a potom iscedite i prenesite je u šerpu u kojoj se kuvala. Sjedinite gambore sa pastom, dobro promešajte i servirajte uz malo crnog susama. Prijatno!