Bezglutenska pasta u miso sosu od šargarepe
Ovu bezglutensku pastu morate probati. Naizgled deluje obično, ali nije! Prelivena je ukusnim miso sosom od šargarepe, koji joj pruža egzotičnu notu. Konkretna uputstva za pripremu potražite u nastavku.
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 3 porcije
Sastojci:
300 g bezglutenske paste
Sastojci za miso sos od šargarepe:
2 crvena luka, sitno seckana
4-6 čenova belog luka, izgnječena
2 kašike maslinovog ulja
2 šolje ISC šargarepe, sitno seckane
2 šolje vode
¼ šolje sirovog indijskog oraha
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
3 kašike bele miso paste
Priprema:
1. Skuvajte bezglutensku pastu prema uputstvima sa pakovanja.
2. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi srednje veličine, na umerenoj temperaturi. Dinstajte crveni i beli luk dok ne poprime zlatnu boju, oko 5 minuta, često mešajući. Dodajte šargarepu, indijski orah, vodu, so i biber, te ostavite da proključa. Pokrijte, smanjite temperaturu na najnižu i ostavite da se lagano kuva dok šargarepa ne omekša, oko 15 minuta. Umešajte 3 kašike miso paste (ne treba da se potpuno rastvori) i pustite da se ohladi 5-10 minuta.
3. Kada se ohladi, dobijenu smesu stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete sos glatke teksture.
4. Dobijenim sosom prelijte bezglutensku testeninu.
5. Poslužite i uživajte.