Bezglutenske palačinke od leblebije sa povrćem
Za pola sata do savršenih palačinki! Proteinske palačinke od brašna leblebije, sa povrćem i sosom od avokada. Uživajte u njima za doručak ili bilo koji drugi obrok i bićete siti satima.
Sastojci:
Maslinovo ulje
¼ crvenog luka
½ paprike
1 šolja paradajza
2-3 šolje spanaća
2 šolje brašna od leblebije
¼ šolje mlevenog lanenog semena
1 kašičica sode bikarbone (bez aluminijuma)
2 ½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
½ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice crnog luka u prahu
¼ kašičice bibera
¼ kašičice kurkume
⅛ do ¼ kašičice crvene tucane paprike
1 ½ šolja nezaslađenog bademovog mleka ili vode
Za sos od avokada:
½ avokada
½ šolje + 2 kašike vode
¼ kašičice soli
¼ kašičice belog luka u prahu
¼ kašičice crnog luka u prahu
⅛ kašičice bibera
prstohvat crvene tucane paprike po želji
Priprema:
Zagrejte ulje u tiganju, dodajte luk, dinstajte ga 5 minuta, ili dok luk ne omekša. Dodajte papriku i paradajza, mešajte da se sjedini. Nastaviti sa kuvanjem nekoliko minuta, luk treba da se karamelizuje, a povrće da omekša. Dodajte spanać, kuvati 1 minut. U veliku posudu, dodajte brašno od leblebije, laneno seme, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, beli luk u prahu, crni luk u prahu, biber, kurkumu i crvenu tucanu papriku. Polako sipajte mleko. Mešajte da se sjedini, dodajući više tečnosti ako želite tanje palačinke. Dodajte povrće i mešajte. Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri, sipajte smesu za palačinke, pecite 2-4 minuta sa svake strane, ili dok ne porumeni.
Za avokado sos:
Avokado, vodu, so, beli luk u prahu, crni luk u prahu, biber, i crvenu tucanu papriku stavite u blender i izblendirajte. Prelijte palačinke sa sosom od avokada, poslužite sa strane povrće i uživajte! Prijatno!