fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Burgeri od prosa sa baby spanaćem i šargarepom

Nedavno sam vas na svojoj FB stranici pitala šta biste radije odabrali – vegetarijanski ili burger sa mesom. Većina vas je izrazila želju da proba burger od povrća, pa sam zato za danas pripremila recept za burgere od prosa sa baby spanaćem i šargarepom. Tačna uputstva za pripremu potražite u nastavku. Ovo je izuzetno ukusno i nutrijentima bogato vegetarijansko jelo. Isprobajte ga!

Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 6 porcija (većih burgera)

Sastojci:
1 šolja prosa, opranog i oceđenog
2 šolje vode
1 kašičica soli
¼ kašičice bibera
1 kašika + 3 kašičice maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, rendana
6 šolja ISC baby spanaća, sitno seckanog
2 šargarepe, rendane
2 čena belog luka, izgnječena
2 kašičice karija u prahu
¼ šolje + 1 kašika nezaslađenog bademovog mleka
1 jaje, umućeno
2 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog

Sastojci za tahini sos:
3 kašike tahini paste
50 ml soka od svežeg limuna
so i biber po ukusu

Sastojci za serviranje (opciono):
½ šake rukole
½ krastavca, seckanog na štapiće
1 rotkvica, seckana na kolutove
2 kriške limuna

Priprema:
1. Pomešajte proso, vodu i ½ kašičice soli u šerpi srednje veličine i pustite da provri na umerenoj temperaturi. Smanjite toplotu na najnižu, poklopite i dinstajte dok proso ne omekša, 15-20 minuta. Isključite ringlu, ostavite proso da odstoji u poklopljenoj šerpi 10 minuta, te ga prebacite u veliku posudu.
2. Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju na umerenoj temperaturi. Dodajte luk i dinstajte ga dok ne omekša, oko 3 minuta. Dodajte baby spanać i šargarepu, te dinstajte još oko 2 minuta. Zatim dodajte beli luk, kari u prahu, ½ kašičice soli i ¼ kašičice bibera i dinstajte još oko 30 sekundi. Sve prebacite u posudu sa prosom.
3. U istu posudu dodajte bademovo mleko, jaje, peršunovo lišće i promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
4. Pomoću čaše oblikujte burgere debljine oko 2 cm i poslažite ih u tepsiju, te tepsiju stavite u frižider oko 30 minuta kako bi se burgeri stegli.
5. Zagrejte rernu na 180 °C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
6. Izvadite burgere iz frižidera, te ih sve prelijte sa ukupno 3 kašičice maslinovog ulja. Burgere pecite 25-30 minuta, odnosno dok ivice ne postanu hrskave.
7. Poslužite uz sezonsko povrće i tahini sos i uživajte.

Priprema tahini sosa:
Sve sastojke stavite u posudu i mešajte dok se ne sjedine. Po potrebi uz mešanje dodajte vodu kako biste dobili željenu gustinu sosa.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 4]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.