Čokoladni banana hleb
Jedan od sastojaka ovog hleba je kakao. Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrane. Kakao štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca, kao i od mnogih vrsta raka, odličan je izvor gvožđa, reguliše nivo šećera i holesterola, utiče na bolje pamćenje i koncentraciju, smanjuje opasnost od srčanog udara i pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Isprobajte ovaj čokoladni banana hleb.
Sastojci:
Za hleb:
1 1/2 banana
1 šolja prirodnog zaslađivača po izboru – agava sirup, ječmeni slad, med ili javorov sirup
1 šolja kokosovog mleka
1/3 šolje kokosovog ulja
2 kašike tahinija (susamova pasta)
1 1/2 šolja integralnog brašna po izboru
1/2 šolje kakao praha
1 kašičica cimeta
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
Za ganache glazuru:
1/2 šolje kokosovog mleka
1 1/2 kašika sirovog kakao praha
1 kašika prirodnog zaslađivača po izboru
4 reda posne crne čokolade
1 kašika kokosovog maslaca
2 kašike tahinija
Ostalo:
Nar, iseckani lešnici
Priprema:
Pomešati sve sastojke za hleb i usuti smesu u prvougaoni kalup za hleb. Rernu zagrejati na 180 stepeni Celzijusa i peći hleb oko 35 minuta. U međuvremenu polako zagrejati sastoje za ganache glazuru i na kraju dodati susamovu pastu. Kada se hleb ohladi, preliti ga glazurom, a zatim posuti nar i seckane lešnike po hlebu. Prijatno!