Čorba od pasulja i kelja
Da li ste ikada isprobali kombinaciju pasulja i kelja u istoj čorbi? Ukoliko niste, predlažem da to učinite što pre. Kombinacija ove dve vrste povrća odličan je izvor proteina, kao i kalcijuma, magnezijuma, vitamina K, A, C, biljnih vlakana, gvožđa, folne kiseline i drugih važnih nutrijenata.
Sastojci:
1 1/2 šolje pasulja tetovca, potopljenog preko noći
7 šolja vode
2 lovorova lista
1 kašičica morske soli
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, oljušten i seckan na sitno
3 čena belog luka, oljuštenog i izgnječenog
4-5 listova kelja, seckanih na trakice
1/4 kašičice sušenog ruzmarina
1 kašičica peršunovog lista
morska so i crni biber, po ukusu
Priprema:
Prospite vodu u kojoj je pasulj bio potopljen preko noći. Potom pasulj kuvajte sa 3 šolje sveže vode. Kada voda proključa skinite penu sa površine vode. Dodajte lovorov list, poklopite i ostavite da se krčka na umerenoj temperature oko sat vremena. Dodajte 1 kašičicu morske soli i nastavite sa kuvanjem 30 minuta. U odvojenoj šerpi prodinstajte crni i beli luk na maslinovom ulju 2-3 minuta. Dodajte kelj, izmešajte i ostavite da se dinsta oko 5 minuta. Dodajte 4 šolje vode, ruzmarin i peršun. Spojite dinstano povrće sa pasuljem i ostavite da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte na srednjoj vatri 10-12 minuta. Začinite crnim biberom i sa morskom soli po ukusu.