Crni pirinač sa tofu sirom i povrćem
Fantastična letnja kombinacija koju bi retko ko odbio! Da biste spremili obrok koji će vam pružiti dovoljno energije, a istovremeno vas osvežiti, skuvajte crni pirinač i ispecite tofu sir. Uz to servirajte sirovo povrće poput baby spanaća, rotkvica i crvenog kupusa. A da biste u tanjiru imali sve boje, dodajte i mango, koji će jelu pružiti poseban šmek. Obrok salatu prelijte aromatičnim prelivom od kokosa i kikirikija. Prijatno!
Sastojci:
⅓ šolje kuvanog crnog pirinča
1 pakovanje sirovog tofu sira
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike Tamari sosa
3 kašike jabukovog sirćeta
½ manga, seckanog na kockice
½ šolje crvenog kupusa, rendanog
nekoliko rotkvica, tanko iseckanih na kolutove
1 šaka baby spanaća
½ krastvca, seckanog na kolutove
1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
prstohvat himalajske soli
Sos od kokosa i kikirikija:
⅓ šolje kokosovog mleka
2 kašike putera od kikirikija
2 kašičice Tamari sosa
1 kašičica soka od limete
1 kašičica srirača sosa (ljutog sosa od čili papričica), po izboru
Priprema:
Operite crni pirinač, a potom ga skuvajte po uputstvu sa pakovanja. U međuvremenu zagrejte rernu na 200 °C i stavite papir za pečenje u tepsiju. Iseckajte sirovi tofu sir na kockice veličine 2×2 cm, te ga prelijte sa 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike Tamari sosa, i 3 kašike jabukovog sirćeta. Potom tofu poslažite u tepsiju i pecite oko 20-25 minuta, dok ne poprimi braon-zlatnu boju. Izvadite tepsiju iz rerne i sačekajte da se tofu ohladi. Dok se tofu sir peče, pomešajte sastojke za sos od kokosovog mleka i kikirikija. U tanjir servirajte integralni pirinač, mango, krastavac, rotkvice, baby spanać, crveni kupus i tofu sir. Sveže povrće prelijte kašikom ekstradevičanskog maslinovog ulja i limunovim sokom, te posolite po ukusu. Poslužite sa sosom od kokosovog mleka i kikirikija i uživajte u božanstvenom ukusu ovog sjajnog jela.