Iceberg salata sa avokadom i šparglama
Iceberg salata sa avokadom i šparglama idealna za leto. Špargle spadaju u superhranu i sadrže brojne vitamine i minerale (A, K, B, C i E), folate, gvožđe, bakar, vlakna, mangan, kalijum, cink, magnezijum i selen. Takođe poseduju snažna antiupalna svojstva koja pozitivno deluje kod bolesti srca, krvnih sudova, a posebnu primenu imaju u ishrani kod pacijenata koji su oboleli od raka.
Sastojci za dresing:
1/3 kašičice sitno iseckanog vlašca
1/3 kašičice crvenog vinskog sirćeta
¼ kašičice sitno rendane limunove kore + 1 kašičica sveže ceđenog limunovog soka
1 kašičica svežeg soka od narandže
1/4 kašičice agave sirupa
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Sastojci za salatu:
4 špargle, krajevi odsečeni i špargle iseckane dijagonalno na komade od 2 cm
1 krastavac, oguljen, presečen na pola i seckan na polu mesec
1/2 zrelog avokada, seckan na kockice
1 manja šaka svežeg bosiljka
1 kašičica sveže mirođije, seckane na sitno
1 manja glavica iceberg salate
Priprema dresinga:
Izmešati sve sastojke u jednoj činiji dok se ne sjedine, osim ulja koje naknadno treba dodavati i konstantno mešati.
Priprema salate:
U šerpi zagrejati vodu koja je prethodno posoljena i sačekati da provri. Dodati špargle u proključalu vodu i kuvati ih dok ne omekšaju, 1-2 minuta. Nakon toga šparglu izvadti iz vrele vode i prebaciti ih u činiju sa hladnom vodom i ledom, ostaviti ih da odstoje oko 1-2 minuta, a potom ih staviti na nekoliko papirnih ubrusa i prosušiti ih. U velikoj činiji za serviranje salate izmešati iceberg salatu, krastavac, avokado, bosiljak, mirođiju i blanširanu šparglu. Preliti salatu dresingom i dobro je izmešati.