Kelj salata sa heljdom
Bliži nam se novogodišnja noć! 🙂 Za one koji su odlučili da ostanu u svom domu i pripreme ukusnu večeru, delim sa vama sjajan recept kako da napravite predivnu kelj salatu sa heljdom i zavarate goste koji je glavni sastojak. 🙂 Takođe, ovu salatu možete pripremati tokom cele godine. Definitivno zaslužuje da je uvrstite u top 5 salata koje jačaju imuni sistem, poboljšavaju krvnu sliku i podstiču bolje varenje! Odličnog je ukusa, čak je i bolja sutradan.
Sastojci:
1 šolja sirove heljde
5 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 glavica kelja, sitno seckanog
sok od 1/2 limuna
1 1/2 šolje oraha, sitno seckanih
1 šolja bobica nara
1/2 šolje brusnica
1 veza peršunovog lišča, sitno seckanog
so i biber po ukusu
Priprema:
Sipajte u šerpu heljdu i dodajte dve šolje vode. Kada voda provri, smanjite temperaturu. Šerpu poklopite sve dok heljda ne omekša, oko 30 minuta. Procedite i isperite žitaricu pod mlazom hladne vode. Zagrejte rernu na 200 °C. U tepsiju stavite papir za pečenje, a potom ravnomerno rasporedite orahe i tostirajte ih u rerni oko 8 minuta, sve dok ne postanu zlatni i mirisni. Ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta, a potom ih grubo iseckajte. U velikoj posudi rukama pomešajte kelj, maslinovo ulje, limun, so i biber. Gnječite kelj rukama minimum 3 minuta kako bi omekšala biljna vlakna. Potom sjedinite sve sastojke, dodajući orahe, nar i brusnice. Probajte i ukoliko ima potrebe dodajte još začina po ukusu. Prijatno!