Krompir salata
Na trpezama u mom okruženju krompir salata predstavlja jedan od najčešćih prazničnih recepata. Nažalost, mnoge domaćice koriste obično kuhinjsko sirće, koje u mom receptu nećete pronaći. Uz jabukovo sirće, ukusan Dijon senf i začine, ova salata odlično će se uklopiti uz brojna jela po vašem izboru.
Sastojci za salatu:
1 kg krompira, oguljenog i seckanog na kolutove debljine 5mm
prstohvat himalajske soli
prstohvat crnog bibera
1 kašika jabukovog sirćeta
2 kašike mladog luka, sitno seckanog
¼ šolje peršunovog lišća
Sastojci za dresing:
2 ½ kašike Dijon senfa
1 čen belog luka, izgnječen
¼ kašičice himalajske soli
¼ kašičice bibera
4 kašike jabukovog sirćeta
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
¼ šolje sveže mirođije, sitno seckane
Priprema:
Operite krompire i isecite ih na kolutove debljine 5 mm. Stavite ih u šerpu da se kuvaju uz dodatak manjeg prstohvata soli dok ne budu dovoljno meki kada ih probodete viljuškom. Obratite pažnju da ne prekuvate krompire, jer vam na taj način ova salata neće uspeti. Nakon toga, krompire operite u hladnoj vodi i dobro procedite. Prebacite ih u veću činiju, te dodajte so, biber i jabukovo sirće. Ostavite činiju sa strane. Pripremite dresing, te ga isprobajte i ukoliko je potrebno dodajte još sirćeta ili mirođije. Pomešajte dresing sa krompirom i tome dodajte mladi luk i peršun. Sačekajte tridesetak minuta da krompir poprimi ukus dresinga te servirajte i uživajte.