Losos na sicilijanski način
Ukoliko još uvek niste sami pripremali losos, evo sjajnog recepta kojim ćete oduševiti ukućane. Uz pečurke i brokoli, losos na sicilijanski način predstavlja odličnu ideju za ručak ili večeru. Javite mi utiske. 🙂
Sastojci:
Za losos:
3 parčeta lososa
2 kašičice mlevene dimljene paprike
1 kašičica čilija u prahu
so i crni biber po ukusu
sok od 1 limuna
maslinovo ulje za preliv
Za pečurke:
250 g pečurki, seckanih
30 g neslanog putera
3-4 čena belog luka, sitno seckan
1 mali crveni luk, seckan na sitne kockice
1 kašika maslinovog ulja
1 brokoli, razdvojiti cvetove rukom
Priprema:
Operite losos, a potom ga osušite ubrusom. Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh sa pergament papirom i premažite ga maslinovim uljem. Potom stavite losos na pleh, i njega takođe premažite sa malo maslinovog ulja, limunovim sokom, mlevenim čilijem, dimljenom paprikom, morskom soli i crnim biberom. Pecite u rerni oko 12-15 minuta. Dok se losos peče, u tiganju otopite puter, zatim dodajte kašiku maslinovog ulja. Dinstajte beli luk dok ne porumeni, oko 30 do 45 sekundi. Dodajte crveni luk i dinstajte dok ne omekša, oko 1-2 minuta. Potom ubacite gljive i sve zajedno dinstajte dok ne omekša, oko 2 do 3 minuta.
Brokoli:
U šerpu sipajte vodu, dodajte malo soli i sačekajte da provri, potom dodajte brokoli. Ako volite da je brokoli hrskav, minut ili dva je dovoljno da se kuva. Ako želite da je mekši, do 3 minuta je prava mera. Kada se skuva, odmah ga procedite. Servirajte sve zajedno i uživajte. Prijatno!