Losos sa limunom i prelivom od belog luka i mirođije
Ovo je najbolji losos koji sam ikada napravila. To možete da vidite i po fotografijama, jer njegova mekoća i sočnost doslovno pozivaju da uzmete zalogaj. Preliv od belog luka i mirođije, kao i sveži limun pružaju mu poseban šmek. Ako sam vas dovoljno zainteresovala, recept potražite u nastavku.
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 2 porcije
Sastojci:
450 g lososa (2 fileta)
1 kašika maslinovog ulja
prstohvat soli
prstohvat bibera
2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
1 manji limun, seckan na polumesece, za dekoraciju
Sastojci za sos od belog luka i mirođije:
¼ šolje humusa
1-2 kašike soka od limuna
1-2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
2-3 čena belog luka, izgnječena
½ šolje vode
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
2. Filete lososa pripremite tako što ćete ih kratko isprati pod hladnom vodom i osušiti papirnim ubrusom.
3. Nakon toga filete premažite maslinovim uljem te začinite prstohvatom soli i bibera. Zatim, preko toga stavite mirođiju.
4. Začinjeni losos prebacite u tepsiju, te ga pecite 12-15 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite sa strane.
5. U međuvremenu pripremite sos od belog luka i mirođije tako što ćete pomešati sve sastojke u manjoj posudi, te ih dobro promešati dok se ne sjedine. Ukoliko je sos previše gust, dodajte još vode.
6. Servirajte filete lososa sa kriškama limuna, uz sos od belog luka i mirođije.
7. Poslužite i uživajte.