Losos sa pečenim batatom
Vreme je za još jedan proteinski obrok koji će vam zagrejati telo, ali i popraviti raspoloženje. Moj izbor je divlji losos, koji obožavam da jedem. Servirajte ga uz pečeni batat i svežu rukolu. Ne samo da ćete na ovaj način jelu pružiti egzotičnu notu, već ćete ga i upotpuniti dodatnim hranljivim sastojcima. Uživajte!
Sastojci:
1 limun, prepolovljen
1 manji batat, seckan na kockice
150 g divljeg lososa
1 veća šaka ISC rukole
1 kašika svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog
½ crvene paprike, seckane na kockice
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 °C. U tepsiju postavite papir za pečenje, a potom dodajte kockice batata, koji ćete začiniti jednom kašikom maslinovog ulja i prstohvatom soli i bibera. Stavite batat da se peče. U međuvremenu, premažite file lososa jednom kašikom maslinovog ulja, preko njega dodajte so i biber, te izvadite tepsiju iz rerne i pored batata na 3 kriške limuna postavite losos. Pecite oko 12 do 15 minuta. Nakon toga, izvadite ribu i krompir iz rerne i servirajte ih na tanjir. Dodajte rukolu, koju ćete začiniti ekstradevičanskim maslinovim uljem, limunovim sokom i solju po ukusu. Na samom kraju, jelo dekorišite seckanim peršunovim lišćem i crvenom paprikom.