Pečena šargarepa sa narandžom
Ako ste ljubitelj kombinacije slatkih i slanih namirnica, obavezno isprobajte i recept za pečene šargarepe sa narandžom. Ovo jelo možete da poslužite kao prilog uz protein po želji, a možete ga jesti i kao zaseban obrok. Budući da je potrebno da narandžu pečete sa korom, potrudite se da pronađete voće organskog porekla. Uživajte.
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 2-3 porcije
Sastojci:
1 ISC narandža srednje veličine, prepolovljena
6 velikih šargarepa, oguljenih, iseckanih na manje komade
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
3⁄4 kašičice soli
1⁄2 kašičice čilija u prahu
2 kašike peršunovog lišća, krupno seckanog
prstohvat bibera
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. Isecite jednu polovinu narandže na 4 kriške (zajedno sa korom). Iseckajte kriške na tanke trouglove.
3. U posudu srednje veličine dodajte trouglove narandže, šargarepu, maslinovo ulje, so i čili u prahu, te sve promešajte.
4. Ravnomerno poslažite iseckanu narandžu i šargarepe u veliku tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 15 minuta, a zatim okrenite šargarepu, pa je pecite još 20 do 30 minuta, odnosno dok ne omekša, a ivice ne porumene.
5. Prebacite pečenu šargerepu i narandžu u posudu za serviranje. Iscedite sok iz druge polovine narandže preko šargarepe, dodajte peršunovo lišće i biber, te sve dobro promešajte.
6. Poslužite i uživajte.