fbpx

5 DANA DETOKS PROGRAM 24-28.6.

Poklon novogodišnji meni

Božićni i novogodišnji praznici najlepši su povod da radosne trenutke podelite sa onima koji vam najviše znače. Ja ću ove posebne dane provesti sa majkom u Njujorku, uživajući u ukusnoj hrani i čarobnim trenucima glavnog grada planete. S obzirom da 2016. godinu privodimo kraju, ovim putem želim da vam se zahvalim što se pratili i podržavali moj rad, učestvovali u brojnim edukacijama koje sam održala u prethodnih 347 dana i delili sa mnom vaše utiske. Hvala na ukazanom poverenju i svim prelepim trenucima u ovoj godini. U to ime, za vas sam pripremila novogodišnji meni sačinjen od nekoliko ukusnih i zdravih jela, koji će obogatiti vašu trpezu i uveličati praznike.

Novogodišnji meni

Marokanska supa od leblebije i povrća
Novogodišnja salata u duginim bojama
Veganski burgeri sa čipole sosom
Pečena riba sa đumbirom i belim lukom
Pečeni slatki krompir (batat) sa ruzmarinom
Sirova čokoladna torta sa čia semenkama i malinama

Recepti:

Marokanska supa od leblebije i povrća

Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 srednji luk, seckan na kockice
1 manji celer, seckan na štapiće
2 kašičice mlevenog kima
600 ml bujona od povrća ili vode
400 g seckanog paradajza
3 čena belog luka, sitno seckanog
400 g skuvane leblebije
sok od ½ limunasok
korijander ili peršunov list za dekoraciju

Priprema:
Zagrejati ulje u velikom tiganju, zatim lagano propržite luk i celer oko 10 minuta, ili sve dok ne omekša, uz često mešanje. Dodati kim i mešati još koji minut. Pojačajte temperaturu, zatim dodajte bujon od povrća ili vodu, paradajz i leblebije. Kada provri, kuvajte još 8 minuta. Dodajte limunov sok i kuvajte još 2 minuta. Začiniti po ukusu, a zatim po vrhu pospite još malo limunovog soka i iseckan korijander ili peršun. Poslužite uz krišku integralnog hleba.

Novogodišnja salata u duginim bojama

Sastojci:
2 šolje skuvane crvene kinoe
2 šolje cvekle iz turšije ili redovna kuvana cvekla
1 šolja nara
100 g kozijeg ili tofu sira
½ šolje seckanih pistaća
2 šolje seckanih jabuka, slatkog ukusa
2 šolje seckanog svežeg baby spanaća
šaka začinskog bilja
1/4 šolje bundevinog ili ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka
nerafinisana morska ili himalajska so po ukusu

Priprema:
Izdvojite malu količinu nara, drobljenih pistaća i sira sa strane za dekoraciju salate. Ostatak sastojaka sipajte u činiju za salatu. U jednoj čaši kašikom izmešajte sastojke za dresing – ulje, limun i so. Salatu prelijte dresingom neposredno pred serviranje kako bi izgledala sveže. Napomena: Šolja korišćena u receptu je 2dl.

Veganski burgeri sa čipotle sosom

Sastojci:
1 kašika vode ili kokosovog ulja ili maslinovog ulja
1 ¼ kašičica semena kima (ne u prahu, koristite celo seme)
¾ – 1 šolja crnog luka, seckanog na kockice)
½ kašike ljute paprike, sitno seckane, opciono
2 čena belog luka, sitno seckana
1 kašičica sušenog origana
⅛ kašičice mlevenog crnog bibera
¼ kašičice nerafinisane morske ili himalajske soli
1 šolja pirea od pečenog slatkog krompira, pečenog oko 50 minuta, bez kore, a potom iznječenog
1 konzerva crnog pasulja, isprati i osušiti
1 ½ šolje ohladjene kinoe, prethodno kuvane
1 kašika mlevenih chia semenki
½ kašičice nerafinisane morske ili himalajske soli
2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
½ – 1 kašičice rendane kore limuna
¼ šolje korijandera ili peršunovog lišća, sitno seckanog
½ – 1 kašike kokosovog ulja

Priprema:
U tiganju na srednje jakoj vatri, zagrejati ulje/vodu. Dodajte seme kima i kuvajte minut ili dva, uz mešanje. Spustite temperaturu na srednju i dodajte luk, ljutu papriku, beli luk, origano, biber, 1/4 kašičice soli, pa dinstajte 8 do 10 minuta, dok luk ne postane veoma mekan (obavezno smanjiti temperaturu ako beli luk počne da dobija braon boju, jer će tako razviti gorak ukus). Kada luk omekša, prebacite smesu u veliku posudu. Dodajte preostale sastojke (osim kokosovog ulja za prženje) i dobro promešajte. Odložite činiju u frižider na hlađenje najmanje 30 minuta da bi se čvršće i lakše oblikovali burgeri. Potom, uzmite kašiku mešavine i formirajte rukama male pljeskavice. Ova smesa će biti mekana i delikatna, tako da se jednostavno oblikuje. U tiganju koji se ne lepi na srednje jakoj vatri, zagrejati 1/2 do 1 kašike kokosovog ili maslinovog ulja. Dodajte pljeskavice, poravnajte ih lagano na plehu, i pržite oko 6 do 9 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnu koricu, okrećite ih samo jednom ili dva puta (druga strana će brže biti gotova nego prva). Servirati uz čipole preliv.

Čipole preliv:

Sastojci: (za oko 1 1/4 šolje)

3 kašike sirovog indijskog oraha
½ šolje sirovih semenki bundeve
2 kašike sveže ceđene limete ili limunovog soka
¼ – ½ čena izgnječenog belog luka
¼ + ⅛ kašičice nerafinisane morske ili himalajske soli
¾ šolje od 2dl + 1 kašika običnog nezaslađenog mleka (bademovo ili sojino)
½ – 1 kašičica Dižon senfa
½ – 1 kašičica Tabasco ljutog sosa (podesiti po ukusu, opciono)

Priprema:
Izblendirajte sve sastojke do vrlo glatke konzistencije, dodajući više mleka ili vode. Sos treba da bude kremast i gladak. Ako volite ređe prelive, umešajte još mleka ili dodajte vodu. Ovaj sos je potrebno da napraviti pre burgera i držiti ga u frižideru sat vremena ili više pre serviranja.

Preporuka:
Savetujem vam da prvo napravite čipole preliv, a potom pržite burgere, jer preliv treba da odstoji minimum sat vremena u frižideru kako bi se zgusnuo. Od ove količine sastojaka dobićete od 8 do 11 burgera.

Pečena riba sa đumbirom i belim lukom

Sastojci:
Papir za pečenje
4 filea brancina od 150 – 200 g
so i sveže mleveni crni biber
1 veza mladog luka, seckanog na komade dužine oko 7cm pod kosim uglom
200 g shitake pečurki, bez peteljki, seckanih na sitne kriške
oko 7cm svežeg đumbira, oljuštenog i tanko seckanog na krugove
4 čena belog luka, oljuštiti i tanko iseći, na krugove, oko 2mm debljine
3 kašike meda
2 kašike pirinčanog sirćeta
3 kašike tamari sosa

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 °C. Iseći 4 komada papira za pečenje tako da možete da zamotate papir oko ribe dok se bude pekla. Papiri treba da budu oko 30cm dugački. Začinite ribu sa biberom i soli. Postavite komad papira za pečenje u plitku posudu, zatim u centar papira stavite ¼ isečenog mladog luka i shiitake pečurki, sloj od kriški đumbira i belog luka, a na vrh stavite ribu. Pomešajte med, sirće i tamari sos i sipajte ¼ ovog preliva preko ribe. Preklopite i savijte papir na vrhu, formirajući zatvoreni paketić. Ponovite sa preostalim papirima, ribom i ostalim sastojcima. Rasporedite kesice na papir za pečenje i ubacite u već zagrejanu rernu na 200 °C oko 12 do 15 minuta. Napomena: Papir isecite prilikom serviranja, kako bi sačuvao arome mladog luka, đumbira i preliva.

Pečeni slatki krompir sa ruzmarinom

Sastojci:
10 kašika maslinovog ulja
½ kašičice svežeg ruzmarina sitno seckanog
500 g slatkog krompira, oljuštenog i seckanog na krugove
1 vlašac, oljušten i iseckan sitno
nerafinisana morska ili himalajska so
sveže samleven crni biber po ukusu

Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Pomešajte maslinovo ulje i ruzmarin u posudi. Sipajte 2 kašike ove mešavine u vatrostalnu posudu ili okruglu tepsiju u kojoj ćete peći krompir. Rasporedite kriške krompira vertikalno kao na fotografijii. Dodajte delić vlašca između nekoliko kriški krompira. Četkom premažite krompir sa preostalom mešavinom od ulja i ruzmarina. Dodajte so i biber. Pokrijte posudu sa folijom i pecite oko 1 sat, dok krompir ne omekša. Povećajte temperaturu rerne do 225°C. Uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta, dok vrhovi krompira ne porumene.

Sirova čokoladna torta sa čia semenkama i malinom

Sastojci:

Kora:
1 šolja sirovih badema
½ šolje sirovih urmi bez koštica
¼ šolje sirovog kakao praha
1 kašičica pirinačanog slada

Vanila čia sloj (prvi sloj):
2 šolje sirovog indijskog oraha (potopiti ga dva sata, potom isprati)
¼ šolje kokosovog ulja
¼ šolje kokosovog brašna
½ šolje pirinačanog slada
¼ šolje bademovog putera
1 konzerva kokosovog mleka (400ml)
¼ šolje čia semenki
2 kašičice vanila ekstrakta

Fil od malina (drugi sloj) – NAPOMENA: Ovi sastojci se dodaju na vanila čia sloj.
1 šolja smrznutih malina
1 ½ šolja indijskih oraha, sirovih, potopljenih najmanje 5 sati
sok od 2 limuna
1 kašičica vanila ekstrakta
⅓ šolje kokosovog ulja, zagrejanog da se rastopi, potom ohladjenog
⅓ šolje pirinčanog slada

Čokoladni preliv:
⅓ šolje kokosovog ulja
¼ šolje pirinačanog slada
¼ šolje sirovog kakao praha
1 kašičica vanila ekstrakta

Priprema:
Za koru stavite sve sastojke u blender velike brzine. Blendirajte sve dok ne dobijete lepljivo testo. Postavite koru ravnomerno u tepsiju prečnika 23cm. Ostavite koru po strani dok napravite vanila čia sloj. Za vanila čia sloj pomešajte sve sastojke u blenderu velike brzine. Kada dobijete kremastu teksturu prvi sloj je spreman! Sada uzmite vanila čia smesu i po vrhu kore ravnomerno rasporedite fil. Otavite u frižideru da odstoji oko 1h. Potom izblendirajte sve sastojke za drugi sloj, osim malina. Maline treba dodati na samom kraju, kada su svi sastojci prethodno izblendirani. Tada opet izblendirajte sve sastojke zajedno. Odložite umućeni fil u frižider zajedno sa tepsijom u kojoj su kora i prvi sloj. Kada se stegao prvi sloj, sipajte preko njega ravnomerno drugi sloj fila od malina.

NAPOMENA: Ako dodate drugi sloj prerano, onda će se sve izliti u vanila čia fil i nećete imati čiste linije. Tortu stavite u hermetički zatvorenu činiju i zamrznite je preko noći ili najmanje 8 časova. Nakon zamrzavanja izvadite tortu iz zamrzivača, pa pripremite čokoladni preliv. Za čokoladni preliv sipajte sve sastojke u veliku činiju i umutite ih mikserom. Kada svi sastojci postanu glatki prelijte smesu ravnomerno preko vrha fila od malina. Pospite vrh torte sa sitno seckanim sirovim bademima ili voćem po vašem izboru. Ostavite tortu da odstoji još pola sata u frižideru, kako bi ste stegla čokolada. Tortu čuvajte u frižideru. Napomena: šolja korišćena u receptu je 2dl.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.