Potaž od šargarepe i đumbira
Obožavam potaže, a potaž od šargarepe i đumbira mi je jedan od omiljenih! Pomalo gorkast ukus đumbira fantastično se stapa sa slatkastom aromom šargarepe. Izuzetno hranljivo jelo i odlična uvertitra u jesen. Uživajte!
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno seckan
3 čena belog luka
1 kesa ISC izrendane šargarepe
3 cm korena đumbira, seckanog na komadiće
1 kašika jabukovog sirćeta ili sveže isceđenog soka od narandže
3-4 šolje bujona od povrća ili vode
prstohvat himalajske soli
1 šaka svežeg peršunovog lišća
½ limuna, sok
prstohvat crnog bibera, crvene tucane paprike i crnog susama za dekoraciju
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodajte crveni luk, so i biber, te dinstajte dok luk ne omekša, uz povremeno mešanje, oko 8 minuta. Zatim, dodajte beli luk i izrendanu ISC šargarepu, pa nastavite da dinstate još oko 8 minuta. Nakon toga, u šerpu sipajte mleveni đumbir, jabukovo sirće i 3-4 šolje bujona od povrća. Smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta, dok šargarepa ne omekša. Pomerite supu sa ringle, te je pustite da se ohladi, pa je prespite u blender. Blendirajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte začine i limunov sok. Preko potaža serviranog u tanjir pospite biber, crvenu tucanu papriku i crni susam. Uživajte.