Potaž od šargarepe i korijandera
Gotovo svako jelo koje sam spremala prošle i ove nedelje imalo je poneku narandžastu nijansu. Nije ni čudo, budući da je novembar mesec narandžastog povrća i voća. I danas vam serviram narandžasti potaž od šargarepe i korijandera, koji će vas oduševiti fantastičnim mirisom i ukusom.
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 luk, sitno seckan
1 kašičica mlevenog korijandera
1 krompir, isečen na manje komade
3 šolje ISC šargarepa, oguljenih i iseckanih
4 šolje bujona od povrća ili vode
šaka svežeg korijandera
so po ukusu
Sastojci za dekoraciju (opciono):
bundevino ulje
sušeni čili
susam
svež korijander
Priprema:
1. Dinstajte luk na maslinovom ulju, u većoj šerpi, oko 5 minuta, dok ne omekša.
2. Dodajte 1 kašičicu mlevenog korijandera i 1 krompir, pa kuvajte još 1 minut.
3. Dodajte 3 šolje šargarepe i 4 šolje bujona od povrća, pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu.
4. Poklopite i kuvajte 20 minuta, dok šargarepa ne omekša.
5. Dobijenu smesu, nakon što se ohladi, stavite u blender i dodajte svež korijander, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijenu smesu zatim vratite u šerpu, dodajte so ako je potrebno, te sve još jednom podgrejte.
6. Poslužite uz sastojke za dekoraciju po želji. Uživajte.