Proso na mediteranski način
Proso je super ukusna žitarica, blagog ukusa, veoma zdrava i bez glutena. Sadrži mnogo korisnih hranljivih sastojaka. Kod nas je slabo zastupljena u ishrani, a ustvari je namirnica koja se odlično kombinuje sa ostalim jelima. Predlažem da je uvrstite u vašu redovnu ishranu. Pred vama je recept za proso na mediteranski način.
Sastojci:
1 ¼ čaše prosa
3 ½ šolje vode
morska so
1 glavica crnog luka
1 tikvica
½ plavog patlidžana
1 šargarepa
4 kašike maslinovog ulja
1/3 šolje paradajz soka
2 kašičice origana
sveže mleveni crni biber
1/3 šolje pečenog lešnika
Priprema:
Stavite proso, vodu i ½ kašičice soli u šerpu. Nakon ključanja ostaviti da se kuva na umerenoj vatri oko 20 minuta, uz povremeno mešanje. Sitno iseckati luk. Oprati tikvice i patlidžan, i iseći na kockice. Oljuštiti šargarepu i iseći je po dužini, pa na pola. Zagrejati 3 kašike maslinovog ulja u tiganju i dinstati povrće pet minuta. Dodajte paradajz sok i origano i kuvajte oko jedan minut uz mešanje. Posolite i pobiberite. Sve pomešajte u proso, posolite i pobiberite još jednom. Iseckajte lešnike. Servirati jelo, a na vrh pospite lešnike, i malo maslinovog ulja (jedna kašika).