Proso sa karijem i belim lukom
Koliko često konzumirate proso? Ukoliko to činite retko ili gotovo nikad, predlažem da već danas isprobate ovaj fantastičan recept za proso sa karijem i belim lukom. Motivisaće vas da ovu namirnicu uključite u obroke, što je izuzetno važno, budući da je bogata vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojcima, kao i da ne sadrži gluten.
Sastojci:
1/2 šolje prosa, prethodno potopljeno preko noći
4 čena belog luka, sitno seckanog ili izgnječenog
1 ravna kašika karija
prstohvat himalajske ili nerafinisane morske soli
1 kašika maslinovog ulja
1/2 šolje iseckane crvene paprike
1/2 šolje izrendane šargarepe
1 1/2 šolje filtrirane vode
2 kašike sveže iseckanog peršuna
Priprema:
Operite proso koji ste potopili preko noći. U šerpu sipajte 1 kašiku maslinovog ulja. Nakon što se ulje zagrejalo, dodajti beli luk, 1 supenu kašiku karija, prstohvat soli i mešajte da ne zagori. Za minut dodajte iseckanu crvenu papriku i malo vode. Dinstajte nekoliko minuta, a zatim dodajte proso i 1 1/2 šolje filtrirane vode. Kuvajte proso oko 25 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se ne skuva. Kada je proso gotovo, servirajte jelo u lepoj činiji, dodajte izrendanu šargarepu i sveže iseckani peršun.