Rainbow salata sa prelivom od đumbira i šargarepe
Vreme je da oduševite svoje ukućane i goste ovom šarenom rainbow salatom. U receptu ćete primetiti kombinaciju pečenih leblebija, rukole, šargarepe, brusnice, avokada i bundevinih semenki uz fantastičan dresing sa šargarepom i đumbirom. Evo kako se pravi rainbow salata sa prelivom od đumbira i šargarepe. Uživajte i javite utiske!
Sastojci:
Dresing od đumbira i šargarepe:
1 šargarepa
¼ šolje vode
4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
½ kašičice mlevenog đumbira
½ kašičice himalajske soli
Sastojci za pečenu leblebiju:
1 ½ šolja kuvane leblebije
3 kašike maslinovog ulja
prstohvat himalajske soli
prstohvat mlevenog crnog bibera
Salata:
2 šolje rukole
1 kašika limunovog soka
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 šaka rendane šargarepe ISC
1 manja cvekla, iseckana na kockice
1 avokado, iseckan na kockice
2 kašike suvih brusnica
¼ šolje bundevinih semenki
1 kašika susama
prstohvat himalajske soli
prstohvat mlevenog crnog bibera
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 °C. U veliku tepsiju, u koju ste prethodno stavili papir za pečenje, poslažite lebelebiju i prelijte je maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Dodajte komade šargarepe i cvekle. Sve zajedno pecite 20 minuta, dok leblebije ne porumene i postanu hrskave, a šargarepa i cvekla omekšaju. Izdvojite pečene leblebije i cveklu sa strane, a šargarepu ubacite u blender, te dodajte preostale sastojke za dresing – vodu, maslinovo ulje, jabukovo sirće, đumbir i so. Dobijeni preliv stavite u frižider da se ohladi. U činiju za salatu stavite rukolu, koju ćete preliti limunovim sokom, ekstradevičanskim maslinovim uljem i prstohvatom himalajske soli. Zatim, dodajte rendanu šargarepu, cveklu, avokado, brusnice, semenke od bundeve i prstohvat mlevenog crnog bibera. Sve prelijte dresingom od đumbira i šargarepe, a nakon toga, dodajte pečene leblebije i seme susama.