Salata od karfiola i leblebije sa prelivom od limuna
Ako ste u potrazi za laganim veganskim ručkom koji će vas zasititi, znajte da sa ovom salatom nećete pogrešiti. Zahvaljujući karfiolu i leblebiji sa jedne strane, a limunu i peršunovom lišću sa druge, ovo jelo će vam utoliti glad, a istovremeno osvežiti organizam.
Vreme pripreme: 15 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci za salatu:
1 karfiol srednje veličine, iscepkan na cvetove
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
1 ½ šolja kuvane leblebije
½ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
½ šolje ISC crvenog luka, seckanog na kolutove
Sastojci za preliv od limuna:
prstohvat soli
1 kašičica rendane kore limuna
¼ šolje soka od limuna
¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
¼ kašičice tucane crvene paprike
Sastojci za serviranje:
2-3 kriške limuna
Priprema:
1. Odstranite jezgro glavici karfiola, te je iscepkajte na manje cvetove, koje ćete staviti u veliku posudu. Jezgro karfiola takođe sitno iseckajte, te dodaje u posudu. Sve začinite solju i biberom.
2. U manju posudu stavite sve sastojke za preliv od limuna i mešajte ih dok se ne sjedine.
3. U posudu sa karfiolom dodajte kuvanu leblebiju, seckani crveni luk i peršunovo lišće. Sve prelijte dobijenim prelivom, te dobro promešajte.
4. Poslužite i uživajte.