Salata od pečene cvekle sa šljivama i orasima
Pravi je momenat da uradite nešto dobro za svoj imunitet, ali i da zadovoljite svoja čula. Salata od pečene cvekle sa šljivama i orasima će vam pomoći u tome. Cvekla se smatra jednim od najzdravijih vrsta povrća, pa vam savetujem da je uključite u jelovnik kad god vam se za to ukaže prilika. U ovoj salati kiselkasti ukus cvekle i šljiva razbiće pomalo opor ukus oraha. Sjajna kombinacija.
Vreme pripreme: 30 min.
Količina: 3-4 procije
Sastojci:
4 velike cvekle, oguljene i seckane na spirale
1 kašika maslinovog ulja
4 zrele šljive, seckane na manje komade
60 g oraha
1 šaka listova sveže nane
Sastojci za dresing:
1 ½ kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
½ kašike crvenog vinskog sirćeta
½ kašike balzamiko sirćeta
Priprema:
1. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipajte kašiku maslinovog ulja, poslažite cveklu i pecite je u rerni na 180 °C oko 15 minuta.
2. Dok se cvekla peče, pomešajte sastojke za dresing u tegli.
3. Izvadite cveklu iz rerne, te je pomešajte sa šljivama, orasima i svežom nanom. Prelijte salatu dobijenim dresingom.
4. Poslužite i uživajte.