Thai potaž od šargarepe i bosiljka
Nema ništa bolje u ovo doba godine od tanjira punog toplog potaža. Obožavam kad mi kuhinja zamiriše na kuvano jesenje povrće i fantastične začine. Inspirisana idejom da stvorim idealan jesenji ugođaj, pripremila sam recept za THAI POTAŽ OD ŠARGAREPE I BOSILJKA. Skuvajte ga i vi, te mi obavezno javite utiske. Prijatno!
Sastojci:
½ crnog luka, seckanog na kockice
2 čena belog luka, seckanog na kockice
400 g šargarepe, oljuštene i seckane
1 šaka svežih listova bosiljka
prstohvat soli
prstohvat bibera
1 l vode ili bujona od povrća
1 kašičica putera od kikirikija
½ limuna, sok
Sastojci za dekoraciju:
sveži listovi bosiljka
šaka kikirikija
Priprema:
1. Zagrejte vodu u velikoj šerpi na umerenoj temperaturi.
2. U šerpu stavite crni i beli luk. Zatim, dodajte šargarepu i kuvajte oko 5 minuta.
3. Začinite prstohvatom soli i bibera, dodajte bujon od povrća ili vodu, te promešajte.
4. Ostavite da lagano proključa, pa smanjite temperaturu i kuvajte još 20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
5. Kuvano povrće sa tečnošću prespite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
6. Dodajte puter od kikirikija i listove bosiljka u blender i blendajte dok se svi sastojci ne sjedine.
7. Probajte, te prilagodite začine po želji.
8. Poslužite sa svežim bosiljkom i kikirikijem. Uživajte.