Tufahije sa šlagom od indijskog oraha
Kada sam pre dva meseca posetila Sarajevo, oduševila sam se idejom da tradicionalni bosanskohercegovački nacionalni desert modifikujem u zdravu poslasticu koju možete često pripremati i uživati u njoj bez griže savesti. Tako sam rafinisani beli šećer zamenila kokosovim, a kupovni šlag sa zdravim šlagom od indijskog oraha. Potpuno sam sigurna da ćete moje tufahije već na prvi pogled zavoleti. 🙂
Sastojci:
4 jabuke Zlatni delišes
400 ml vode
150 g kokosovog šećera
100 g oraha, mlevenih
Za dekoraciju:
1 šaka kockica 100 % crne čokolade
šlag od indijskog oraha
4 zamrznute maline
Šlag od indijskog oraha
Sastojci:
3/4 šolje indijskog oraha, potopljenog preko noći u vodi
2 – 3 kašike filtrirane vode
1 kašičica izrendane kore limuna
2 kašičice agave sirupa
Priprema:
Staviti u blender indijski orah, vodu, koru od limuna i agava sirup. Blendirati sve dok krem ne postane gladak kao šlag.
Priprema:
Oguliti i izdubiti jabuke na oba kraja. U šerpu staviti šećer i vodu, i sačekati da prokuva. Nakon toga staviti jabuke u vodu (uspravno postavljene) i kuvati 5 do 6 minuta sa jedne, a potom i sa druge strane. Izvaditi jabuke na tanjir ili tacnu da se ohlade. U medjuvremenu samleti orahe i u jednoj posudici ih pomešati sa manjom količinom sirupa u kom su se jabuke kuvale, ali da smesa ne bude retka, već dovoljno gusta kako bi se njime napunila unutrašnjost izdubljenih jabuka. Na kraju, jabuke ukrasiti sa šlagom od indijskog oraha, malinom i preliti istopljenom crnom čokoladom.
Napomena:
Ukoliko ne planirate odmah da servirate jabuke nakon pravljenja, već da ih poslužite sutradan za desert, jabuke ostavite da stoje u manjoj količini sirupa u kom su se kuvale, s tim da ih povremeno treba zaliti iako stoje u frižideru, kako bi zadržale svežinu.