Veganska čorba od sočiva
Ponekad nismo ni svesni kako od jednostavnih i dostupnih namirnica možemo napraviti divan obrok. Pravo osveženje predstavlja supa bogata zdravim povrćem i sočivom. Kao jedan od glavnih sastojaka, sočivo je izvor proteina i vlakana, sadrži folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Po sadržaju gvožđa sočivo je ispred ostalih mahunarki i žitarica, a i kuva se mnogo brže. Recept koji želim da podelim sa vama, lako se sprema, odlično će vas zasititi, a daje četiri velike činije supe.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, seckan na sitno
2 šargarepe, oljuštene i iseckane
4 čena belog luka, izgnječenog ili iseckanog
2 kašičice mlevenog kima
1 kašičica karija
½ kašičice sveže ili sušene majčine dušice
2 iseckana paradajza
1 šolja crvenog sočiva
6 šolja vode
1 kašičica morske ili himalajske soli
crvena tucana paprika po ukusu
Sveže mleveni crni biber po ukusu
1 šolja iseckanog svežeg kelja ili drugog zelenog lisnatog povrća
sok od ½ do 1 limuna, po ukusu
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi na umerenoj temperaturi. Kada se ulje zagreje, dodajte crni luk i šargarepu, te dinstajte oko 5 minuta. Zatim dodajte beli luk, kim, kari u prahu i majčinu dušicu. Uz stalno mešanje dinstajte oko 30 sekundi, a zatim izručite paradajz i dinstajte još nekoliko minuta, mešajući često, u cilju dobijanja boljeg ukusa. Sipajte sočivo i vodu. Dodajte 1 kašičicu soli, prstohvat crvene paprika i mleveni crni biber. Povećajte temperaturu kako bi supa prokuvala, a zatim delimično pokrijte šerpu, smanjite temperaturu i kuvajte 30 minuta, ili dok sočivo ne omekša. Prespite 2 šolje smese u blender i blendirajte dok ne postane glatke strukture. Vratite smesu u šerpu, dodajte kelj i mešajte povremeno. Kuvajte još 5 minuta ili dok kelj ne omekša. Sklonite šerpu sa ringle i sipajte sok od limuna. Servirajte sveže kuvanu čorbu.