Zdrave čokoladice sa bademovim puterom
Kakao sadrži nutrijente koji potpomažu bolje funkcionisanje nervnog sistema, smanjuje stres, utiče na prevenciju raka, reguliše krvni pritisak i utiče na prevenciju Alchajmerove bolesti. Zasladite se ovim zdravim čokoladicama i uživajte u svakom zalogaju.
Sastojci:
Za bazu:
100 g kokosovog brašna
100 g ovsenog brašna
60 g kokosovog ulja
60 ml javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
Za karamel sloj:
400 g urmi (bez koštica)
100 ml vode
2 kašike bademovog putera
Prstohvat soli
Za čokoladni sloj
150 g kakao butera
35 g sirovog kakaoa (prah)
8 kašičica javorovog sirupa
Prstohvat soli
Priprema:
Za bazu: Otopite kokosovo ulje na niskoj temperaturi, zatim dodajte kokosovo brašno, ovseno brašno, javorov sirup i so, a potom mešajte sve dok se ne formira testo. Tepsiju obložite papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite smesu i pritiskom je dobro utapkajte u tepsiju. Stavite tepsiju u frižider dok pravite karamel sloj.
Za karamelu: Stavite urme, bademov puter, vodu i so u blender i blendirajte dok smesa ne postane glatka pasta. Prelijte karamelu preko ovsene baze i stavite je opet u frižider, najmanje sat vremena.
Za čokoladu: Otopite sve sastojke na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje. Kada se sve sjedinilo, izvadite iz frižidera tepsiju i isecite bazu na jednake štanglice, pa svaku štanglicu po dva puta umočite u čokoladu, kako bi bio deblji sloj čokolade.
Kada sve štanglice umočite u čokoladu, po vrhu pospite malo soli. Čokoladice čuvajte u frižideru.