fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Namirnice za bolje pamćenje

Pravilna ishrana utiče na rad svih organa, pa tako i na rad mozga. Određene namirnice mogu da poboljšaju memoriju, podstaknu uspavane moždane funkcije, pojačaju koncentraciju, poprave raspoloženje, ali i spreče prevremeni gubitak pamćenja. U nastavku su namirnice za bolje pamćenje, koje imaju dokazano pozitivno dejstvo na mozak.

Riba

Riba predstavlja osnovni izvor omega 3 masnih kiselina, neophodnih za normalno funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Ishrana bogata ribom, naročito morskom, kao što su losos i skuša, popoljšava pamćenje, jača koncentraciju i umanjuje rizik od demencije i moždanog udara.

Jaja

U namirnice za bolje pamćenje spadaju i jaja. Jaja blagotvorno deluju na čitav organizma, a naročito na mozak. Bogata su proteinima, vitaminom B12 i a predstavljaju i značajan izvor omega 3 masnih kiselina. Upravo proteini iz jaja mogu povećati nivo triptofana u krvnoj plazmi, aminokiseline koja stimuliše lučenje hormona sreće seratonina. Osim toga, jaja snadbevaju mozak kolinom iz kojeg nastaje acetilkolin, najvažniji neurotransmiter.

Šumsko ili bobičasto voće

Flavonoidi iz voća, budući da spadaju u antioksidanse, sprečavaju oštećenje ćelija koje uzrokuju slobodni radikali i time štite moždane funkcije i sprečavaju razvoj Alchajmerove bolesti. Jedite jagode, borovnice i drugo bobičasto voće. Ono štiti mozak od hroničnih upala. Naime, hronična zapaljenja sprečavaju proizvodnju energije u moždanim ćelijama zbog čega može doći do različitih tegoba kao što su mentalni zamor i moždana magla, kao i do razvoja anksioznosti i depresije. Imajući to u vidu, naučnici sa Harvarda preporučuju 3-4 porcije bobičastog voća nedeljno.

Avokado

Sadrži brojne antioksidanse i blagotvorno deluje na moždane funkcije. Osim što predstavlja jedan od najboljih izvora zdravih masti, sadrži i brojne minerale i vitamine, poput vitamina E koji usporava starenje ćelija a time poboljšava pamćenje.

Zeleno lisnato povrće

Spanać, zelena salata, kupus i kelj snabdevaju mozak hlorofilom, koji pomaže kiseoniku da duže ostane u moždanim ćelijama i na taj način bude bolje iskorišćen za mentalne aktivnosti.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi, lešnici i drugi orašasti plodovi baš kao i avokado sadrže vitamin E koji usporava starenje ćelija mozga, ali i nezasićene masti čiji je unos važan preduslov za normalne nervne aktivnosti.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.