Idealan božićni desert
Pripreimala sam vam recept za idealan božićni desert ukoliko ne budete uspeli da odolite svim poslasticama koje se serviraju u vreme praznika.
Kombinacija jabuka, cimeta i kokosovog šećera zadovoljiće vašu potrebu za slatkim, a ujedno će vam pružiti sve potrebne hranljive sastojke.
Kokosov šećer se dobija iz nektra kokosovog cveta koji se suši, a zatim melje u prah. Potpuno je prirodan i ne sadrži aditive niti bilo koje druge hemikalije. Budući da ima ukus karamele odličan je sastojak svih poslastica. Ima nizak glikemijski indeks, te sprečava nagle skokove šećera u krvi. Obiluje brojnim vitaminima i mineralima, poput vitamina grupe B, kalijuma i kalcijuma. Možete ga pronaći u svim dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane i supermarketima.
Pratite uputstva. 🙂
RECEPT za idealan božićni desert
Sastojci:
Za punjenje:
– 3 jabuke
– 2 limuna
– 2 kašike kokosovog ulja
– ½ šolje kokosovog šećera
– 3 kašike cejlonskog cimeta
– prstohvat nerafinisane himalajske soli
Za preliv:
– ¾ šolje kokosovog šećera
– ½ šolje kokosovog brašna (može i bademovog brašna)
– ¾ šolje ovsenih pahuljica
– 1 kašičica nerafinisane himalajske soli
– 2 kašike istopljenog kokosovog ulja
Priprema:
Ugrejte rernu na 200 stepeni. Isecite jabuke na manje komade i stavite ih u posudu, a nakon toga iscedite limun preko njih pa dodajte sve ostale sastojke za punjenje. U drugoj posudi pomešajte sve sastojke za preliv i mešajte dok se u potpunosti ne sjedine. Zatim poslažite komade jabuka u tepsiju i preko njih sipajte preliv iz druge posude. Pecite jabuke oko 45 minuta, dok ne porumene, ali svakako proveravajte njihov izgled i boju da ne bi zagorele. Preliv treba da postane hrskav i braon boje. Pre serviranja ostavite desert da se ohladi 15 minuta. Uživajte.