fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

8 načina da unapredite varenje

Da li ste ikada nakon obroka sačinjenog od zdravih namirnica, bogatih brojnim nutrijantima, osetili bol i nadimanje u stomaku? Postoji mnogo načina na koji možete da unapredite varenje.

Ukoliko imate bilo kakve probleme sa varenjem ili se osećate pospano i tromo nakon jela, potrebno je da uvedete određene promene u ishranu kako biste unapredili rad digestivnog trakta i uravnotežili probavu.

Sledite ove savete.

Koristite kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu, koja poseduje antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva, te se lako vari i apsorbuje. Antigljivični aspekt pomaže u eliminisanju kandide u crevima, što je čest problem kod osoba sa digestivnim tegobama. Pored toga, kokosovo ulje pomaže apsorpciji nutrijenata iz hrane.

Uključite probiotike

Probiotici su živi mikroorganizmi koji poboljšavaju ravnotežu flore u probavnom sistemu i mogu vam pomoći da unapredite varenje. Za zdravu probavu ove prijateljske bakterije su neophodne. Pomažu u sprečavanju porasta loših bakterija i često se iscrpljuju ako uzimate antibiotike.

Natopite orašaste plodove, semenke, žitarice i mahunarke

Prilikom natapanja koštunjavih plodova i žitarica, smanjujete antinutrijente i inhibitore koji se prirodno javljaju unutar zrna. Na primer, fitinska kiselina koja se nalazi u orašastim plodovima, semenkama, žitaricama i mahunarkama kombinovaće se sa mineralima poput kalcijuma, cinka i magnezijuma i sprečiće njihovu apsorpciju tokom varenja.

Sprovedite eliminacionu dijetu

Ako nakon jela određene hrane naiđete na negativne efekte, možda bi bilo korisno da eliminacionom dijetom ustanovite šta je to što ne odgovara vašem stomaku. Isključite is ishrane sumnjivu namiricu ili grupu namirnica, na dve nedelje ili mesec dana, te proverite jesu li se simptomi povukli.

Jedite bujone od kostiju

Zidovi creva treba da budu propusni za apsorpciju hranljivih sastojaka. Međutim, vrlo često se dešava da, osim nutrijenata, zbog različitih upala, u krvotok propuštaju i nesvarenu hranu, loše bakterije i različite toksine. Ovo može stvoriti sindrom propusnih creva (IBS) i druge probleme sa crevima, čak i neke autoimune poremećaje. Bujon od kostiju sadrži želatin koji pomaže u jačanju sluznice creva i umiruje probavne tegobe.

Pijte manje tečnosti uz obroke

Unos tečnosti (čak i vode) dok jedete može da razblaži nivo hlorovodonične kiseline (HCL) u želucu. Ova kiselina je potrebna jer učestvuje u eliminaciji loših bakterija i pomaže u probavi hrane. Trudite se da vodu pijete najmanje 30 minuta nakon obroka.

Pijte toplu vodu sa limunom

Dobro je započeti dan šoljom tople vode sa limunom. Ovaj alkalni napitak pomoći će vam da ubrzate metabolizam i pokrenete varenje.

Žvaćite hranu

Žvakanje je prvi korak u varenju hrane. Ne žurite i odvojite vreme da ŽVAĆETE, ŽVAĆETE, ŽVAĆETE. Savet koji dajem svim svojim klijentima je da nakon svakog zalogaja spustite escajg pored tanjira i time se fokusirate na obrok i brzinu kojom ga jedete.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.