10 načina kako da koristite svežu nanu
Sveža nana spada u začinsko bilje. Odličan je sastojak u kulinarstvu, ne samo zbog aromatičnog ukusa i mirisa, već i zahvaljujući lekovitim svojstvima koja poseduje. Saznajte na kojih 10 načina možete da koristite svežu nanu.
Iako se upotrebljava u formi ulja i sušena, sveža nana je uvek bolja opcija. Osim što je možete nabaviti na lokalnim pijacama i u supermarketima, postoji opcija da je sami sadite i uzgajate kod kuće.
Zdravstvene prednosti nane
Nana cveta od jula do avgusta. Veoma je lekovita. Olakšava probavu tako što opušta mišiće sistema za varenje. Pomaže i kod smanjivanja simptoma mučnine, te se preporučuje trudnicama. Umiruje glavobolje, a zahvaljujući specifičnom mirisu i ukusu koristi se i za osvežavanje daha.
Kako da koristite svežu nanu
Budući da ima veoma specifičan i jak ukus, koristite je u malim količinama. Osim što od nje možete praviti čaj, dodajte je u salate, smutije, ali i uz jela sa mesom.
1. U ovsenoj kaši
Osim voća, ovsenoj kaši dodajte i svežu nanu. Naime, pomešajte nekoliko listova sveže nane i šolju bademovog mleka, te blendirajte nekoliko sekundi. Nakon toga, dobijenim mlekom prelijte ovsene pahuljice ili ih kuvajte nekoliko minuta. Možete dodati ostale sastojke po želji, kao što su agava sirup ili neki drugi prirodni zaslađivač. Što se voća tiče, uz nanu se najbolje slažu banane, borovnice i drugo bobičasto voće.
2. Kao čaj
Da biste napravili čaj od sveže nane, koristite 5-10 njenih listova, u zavisnosti od toga koliko želite da čaj bude jak. Stavite listove u šolju, a zatim nekoliko sekundi gnječite listove drvenom kašikom. Listove prelijte vrućom (ne kipućom) vodom i pustite da odstoje 5-10 minuta. Možete ukloniti lišće ili ih ostavite unutra, da ih grickate dok ispijate čaj.
3. U smutiju
Ovo je još jedan način kako možete da koristite svežu nanu. Dakle, pomešajte 1 šaku spanaća, 1 šaku borovnica, 3-4 lista sveže nane, 1 šolju bademovog mleka, mleveno laneno seme, i kašiku sirovog organskog kakaoa, sa kojim se nana fantastično slaže. Sve sastojke blendirajte, dok smesa ne postane glatka.
4. U voćnoj salati
Sveža nana je čest sastojak u salatama sa voćem. Kao što sam već napomenula, najbolje se slaže sa bobičastim voćem kao što su borovnice, ali i jagode. A odlična je i u kombinaciji sa breskvama, lubenicom, narandžama i mandarinama. U salatu možete dodati i orašaste plodove po želji.
5. U salati sa povrćem
Ako ste raspoloženi za lagani veganski obrok, prepun hranljivih nutrijenata, pomešajte povrće koje najviše volite, dodajte mu tofu sir, te nekoliko listova sveže nane, koji će salati pružiti poseban šmek. Sveža nana odlično ide uz čeri paradajz, avokado, tikvice, krastavac ali i uz integralni pirinač, koji takođe možete dodati u salatu. Sve prelijte ekstradevičanskim maslinovim uljem.
6. Kao sastojak u aromatičnoj vodi
Vodu možete osvežiti listovima sveže nane. Dodajte ih u običnu ili gaziranu vodu, ili čak zamrznite cele listove u kockicama leda, te ih ubacite u vodu kako biste dobili osvežavajući napitak.
7. Kao začin uz meso ili ribu
Meso ili riba dobiće potpuno drugačiji ukus ukoliko preko njih, dok su još vreli, stavite nekoliko listova sveže nane. Budući da je meso ili riba toplo, arome iz listova nane biće mnogo intenzivnije. Isprobajte.
8. Kao začin uz grilovano povrće
Ovo važi i za grilovano povrće. Nana se najbolje uklapa sa šampinjonima, bundevom i šparglama.
9. Kao sastojak za pesto sos
Sveži zeleni pesto sos intenzivnog ukusa odličan je dodatak salatama, integralnim testeninama i sendvičima, piletini i morskim plodovima. Osim na tradicionalan način od bosiljka, možete ga napraviti i od listova sveže nane.
RECEPT
Sastojci:
2 šake svežih listova nane
1 čen belog luka
1 kašika svežeg soka od limete
10 badema
prstohvat himalajske soli
biber, po ukusu
4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i blendirajte ih dok ne dobijete preliv odgovarajuće teksture, da nije ni previše redak, ali ni previše gust. Ukoliko je previše gust, dodajte čašu vode prilikom blendiranja.
10. Kao sastojak u veganskim sladoledima
Budući da nana odlično ide i uz slana i uz slatka jela, i veganske sladolede možete osvežiti njenim listovima. Naime, osim što je možete koristiti kao jedan od sastojaka u samoj bazi sladoleda, imate opciju da njome dekorišete poslasticu. U mojoj knjizi ”Veganski sladoledi” pronaći ćete fantastične recepte.
Predstavljam vam jedan recept iz knjige, koji sadrži nanu.
RECEPT
Chocolate fantasy
Porcije: za 6 osoba
Sastojci:
3 šolje hladnog kokosovog mleka
5 zamrznutih banana
½ kašičice spiruline
4 kašike kokosovog šećera
8 listova sveže nane
4 kašike sirovog organskog kakaoa
Priprema:
1. U blender dodajte sve sastojke i blendirajte 3-4 minuta dok smesa ne postane kremasta i glatka. Ukoliko je potrebno slobodno dodajte još kokosovog šećera.
2. Dobijenu smesu prespite u prethodno zaleđenu posudu i stavite u zamrzivač da se stegne i zamrzne minimum 12 sati.
3. Pre konzumiranja izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi oko 45 minuta do sat vremena pre serviranja.
4. Poslužite, dekorišite po želji i uživajte!