Biljne zamene za kafu
Pre punih 15 godina prestala sam da podrazumevam naviku pijenja kafe kao svakodnevni ritual. Godinama je uopšte nisam ni okusila, a od nedavno je popijem samo ponekad ukoliko osetim potrebu – što se veoma retko dešava. Naime, tokom ovog dugačkog perioda, otkrila sam alternativne napitke koji ukusom i mirisom podsećaju na kafu, te ih u ovom blogu delim sa vama.
Biljne zamene za kafu
1. Kafa sa pečurkama
Kafa sa pečurkama ili mushroom coffee nije u potpunosti zamena za kafu, jer za njenu pripremu potrebno je i mala količina kafe. Međutim budući da se pravi se od lekovitih vrsta pečuraka u prahu, poseduje moćna antivirusna i antiinflamatorna svojstva, zahvaljujući kojima jača imunološki sistem. Takođe sadrži veliku količinu antioksidanasa i prebiotika pogodnih za varenje. U svakom slučaju ukoliko se odlučite za ovu kafu umesto obične, unećete manju količinu kofeina nego inače.
Kafu sa pečurkama možete kupiti putem interneta, a možete i sami da je napravite tako što ćete kupiti sortu pečurki u prahu koja odgovara vašim potrebama i pripremiti je prema uputstvima u nastavku.
RECEPT
Sastojci:
½ kašičice pečurki u prahu po vašem izboru
½ šolje kuvane turske kafe, vruće
1 šolja toplog nezaslađenog biljnog mleka po vašem izboru (kokosovo ili bademovo mleko)
½ kašičice agava sirupa (opciono)
½ kašičice cimeta
Priprema:
Sipajte pečurke u prahu, vruću kafu, zagrejano nezaslađeno biljno mleko, agava sirup i cimet u šolju i mešajte dok smesa ne postane penušava. Uživajte.
2. Kafa od cikorije
Uprkos tome što postoji više od dva veka, kafa od cikorije stekla je popularnost poslednjih godina. Ovaj topli napitak ima ukus poput kafe, ali je napravljen od prženog korena biljke cikorije umesto zrna kafe, koji se melje, prži i kuva.
Koren cikorije bogat je brojnim vitaminima i mineralima, naročito je dobar izvor inulina, vrste prebiotičkih vlakana koja su povezana sa povećanim gubitkom težine i poboljšanim zdravljem creva. Dakle, kafa od cikorije može poboljšati zdravlje organa za varenje, sniziti nivo šećera u krvi, te ublažiti upale u organizmu.
Ne sadrži kofein, međutim neki ljudi mogu biti alergični na kafu od cikorije. Takođe se ne preporučuje trudnicama, jer može prouzrokovati pobačaj i menstrualno krvarenje.
RECEPT
Iako se količine mogu razlikovati, generalno se preporučuje upotreba oko 2 kašike (oko 11 g) mlevenog korena cikorije na 1 šolju (235 ml) vode.
3. Kafa od maslačka
Korenje i lišće maslačka koriste se vekovima kao medicinski tonik za čišćenje jetre i kao pomoć pri problemima sa varenjem. Takođe ova biljka predstavlja prirodni diuretik, koji stimuliše izbacivanje viška vode iz tela, čime poboljšava prirodnu detoksikaciju organizma i olakšava rad jetre. Koristi se u ishrani na različite načine, a jedan od njih je i kafa od maslačka, koja predstavlja odličnu zamenu za običnu kafu.
Kafa od maslačka se pravi od korena ove biljke. Možete da kupite unapred pripremljen koren maslačka u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, ali i da uberete onaj koji nije tretiran insekticidima i sami napravite kafu.
RECEPT
Da biste napravili kafu od maslačka potrebno je da koren biljke isečete na sitne komade, te ga pečete u rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne poprimi tamno braon nijansu. Ostavite da se ohladi, a zatim ga sameljite u blenderu. Nakon toga ga potopite u vrelu vodu i za pola sata procedite. Možete dodati nezaslađeno biljno mleko po želji. Za jednu šolju kafe potrebno je 6 kašika pečenog korena.
4. Mača
Kao biljnu zamenu za kafu možete da koristite i mača čaj, koji sadrži malu količinu kofeina, te poseduje brojna lekovita svojstva. Svakodnevno ispijanje mače može imati pozitivan uticaj na nivo energije i opšte zdravlje. Sadrži velike koncentracije flavonoida i teanina, koji povećavaju aktivnost mozga i stvaraju opuštajuće efekte povećavajući nivo serotonina i dopamina.
RECEPT
Sastojci:
1 kašičica mače u prahu
½ šolje vrele vode
½ šolje nezaslađenog bademovog mleka (opciono)
1 kašičica agava sirupa ili sirovog organskog meda (po izboru)
Priprema:
Pomešajte 1 kašiku vruće vode sa mačom kako biste dobili gustu pastu. Štapom od bambusa mešajte maču dok ne postane penasta. Zatim, dodajte preostalu vodu, te mešajte sve vreme, kako se ne bi stvorile grudvice. Nakon toga, dodajte toplo nezaslađeno bademovo mleko i zaslađivač po izboru. Uživajte!
5. Inka
Jeste li ikada čuli za inku? Inka je odlična alternativa kafi, jer njen ukus neodoljivo podseća na ukus nes kafe, ali ne sadrži kofein. U pitanju je napitak u formi praha napravljen od kombinacije smlevenih žitarica kao što su ječam i raž, a sadrži i koren cikorije i repe.
Budući da sadrži gluten, onima koji su alergični na ovaj protein ne preporučuje se konzumiranje ove biljne zamene za kafu.
Inka zamenu za kafu možete da nabavite u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.
RECEPT
Da biste napravili Inka zamenu za kafu prelijte vrelom vodom (200 ml) dve kašičice (4 g) njene smese. Možete dodati nezaslađeno biljno mleko po želji.
6. Zeleni i crni čaj
Obožavam biljne čajeve jer veoma povoljno utiču na digestivni trakt. Umiruju nervozna creva i štite od infekcija. Sadrže čitav niz biološki aktivnih supstanci, antioksidanasa i fenola koji imaju preventivno, i u nekim slučajevima lekovito dejstvo. Među njima je i kofein. Najviše ga ima u zelenom i crnom čaju.