fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

Šta je mača?

U pitanju je zeleni, veoma lekoviti čaj, koji se dobija posebnom metodom obrade na pari, te sušenjem listova, koji se potom, mrve u prah.

Kako se drugi zeleni čajevi i slični napici razlikuju od ovog? U nastavku ću vas upoznati sa procesom pripreme ovog čaja, te jedinstvenim karakteristikama koje ga izdvajaju od drugih biljnih napitaka, kako biste mogli da ga uvedete u vašu rutinu u 2024. godini.

Šta je mača?

U pitanju je tradicionalni japanski čaj sa dugom istorijom i specifičnom ulogom u japanskoj kulturi. Nastaje od listova Camellia sinensis, koji se pažljivo obrađuju kako bi se očuvali antioksidansi. Kao finalni produkt dobijamo fino usitnjen prah intenzivno zelene boje i punog ukusa, koji je rezultat posebne tehnike uzgoja i prerade.

U poslednjih nekoliko godina postao je veoma popularan, jer služi kao sjajna zamena za kafu. Iako sadrži veliku količinu kofeina, zahvaljujući polifenolima koje sadrži, ne uzrokuje nagli pad šećera u krvi, pa ćete, nakon samo jedne šoljice ovog napitka, imati podjednak nivo energije tokom čitavog dana.

Bogat je antioksidansima i ubrzava metabolizam, čime olakšava mršavljenje, sadrži vitamine A, B, C i E, selen, cink i magnezijum. Osim toga, oboljšava raspoloženje i koncentraciju, te pomaže organizmu u borbi sa virusima i bakterijama. Takođe, značajno doprinosi smanjenju stresa.

Iako je za nijansu gorči od zelenog čaja, njegov ukus najviše zavisi od načina pripreme.

Koje vrste mače postoje?

Iako dolazi u nekoliko različitih vrsta, od kojih svaka ima svoju specifičnu namenu i karakteristike, u nastavku ću podeliti tri najpopularnije vrste. 

Možda najluksuznija među njima je ceremonijalna mača, koja se odlikuje izuzetnom finom teksturom i intenzivnim ukusom i koristi se u tradicionalnim japanskim čajnim ceremonijama. Ova vrsta mače važi za najkvalitetniju, a obično se bere ručno, te pažljivo obrađuje kako bi se sačuvala njena bogata aroma i nutritivna vrednost.

Drugi najčešći tip mače je premium kvalitet čaja, koji je takođe visokog kvaliteta, ali je pristupačniji i idealan za svakodnevnu konzumaciju. Ovaj tip mače je pogodan za klasičnu pripremu čaja, ali i za druge vrste napitaka kao što su late ili smutiji. Zbog dobrog kvaliteta, a pristupačne cene, premium mača postaje sve popularniji izbor među ljubiteljima ovog napitka.

Na kraju, tu je kulinarska mača, koja se najčešće koristi u kuhinji za pripremu raznih jela i deserata. Iako je manje intenzivnog ukusa i boje, u poređenju sa ceremonijalnom i premium mačom, idealna je za eksperimentisanje u receptima, od peciva do sladoleda, pružajući jelima karakterističan ukus i boju. Još jedan od razloga zašto se koristi u kuvanju je to što je otpornija na visoke temperature do kojih dolazi u procesu kuvanja i pečenja.

Mača čaj ili mača kafa?

Iako se vekovima ceni u japanskoj kulturi zbog svog ukusa i zdravstvenih prednosti, a godinama unazad je dostupan širom sveta, postao je osnova za brojne varijacije u svetu napitaka, poput kombinovanja mače sa kafom, stvarajući hibridni napitak poznat kao mača kafa. Ova kombinacija spaja nežne, zemljane ukuse mače sa jakom aromom kafe, te poseduje određene zdravstvene benefite, poput povećanja energije i koncentracije. Kafa sa mačom predstavlja savršen spoj tradicije istoka i trendova sa zapada, te postaje sve popularnija među ljubiteljima kafe.

Kako se priprema mača?

Radi se o jedinstvenom procesu pripreme koji zahteva posebnu pažnju i tehniku. Ne radi se samo o pripremi napitka, već i o ritualu koji se vekovima prenosi u japanskoj kulturi. U nastavku teksta vam otkrivam kako se ovaj čaj, korak po korak, priprema na autentičan i tradicionalan način, te oprema koja vam je potrebna za ovaj proces.

Korak #1

Za početak se u zagrejanu posudu (chawan) sipa kašika praha, koristeći specijalnu bambusovu kašiku (chashaku), koja služi kao standardna mera.

Korak #2

Nakon toga, prah se prelije vrelom vodom (temperatura vode ne treba da bude ključala), kako se ne bi uništili nutrijenti koji se nalaze u mači. 

Korak #3

Za mešanje se koristi specijalna bambusova metlica (chasen), kojom se muti brzim pokretima, sve dok se na vrhu ne stvori pena. Ukoliko nemate tradicionalnu opremu, možete koristiti običnu kašiku ili mini mikser da bi se prah što ravnomernije rasporedio i stvorio penu.

U kojim oblicima možemo konzumirati maču?

Mača (matcha) se može konzumirati na različite načine, te se pored klasičnog načina pripreme kao topli čaj, može dodati i u smutije. Osim toga, ovaj proizvod možemo koristiti kao sastojak u dresinzima za salate ili u pripremi deserata, poput veganskih sladoleda, kolača i dr. Što se pića tiče, matcha latte je jedan od najpopularnijih napitaka.

Mača proizvodi i cena

Tržište proizvoda je izuzetno bogato i raznovrsno, nudeći širok spektar proizvoda, poput gotovih napitaka, čajnih mešavina, kao i dodataka za hranu, te kozmetičkih proizvoda. 

Tako se recimo za čaj, cene uglavnom kreću od 1000 rsd nagore za 100 gr, i variraju u zavisnosti od više faktora, pre svega od kvaliteta i vrste mače, te da li je organski čaj ili ne. Pored toga, brend i poreklo takođe utiču na cenu, gde mača koja dolazi izvorno iz Japana često nosi veću cenu. 

Moderni proizvodi, kao što su energetska pića, late napici, te čokolade sa mačom, imaju raznolike cene u zavisnosti od porekla, dodatih sastojaka i načina proizvodnje.

Da li je mača kompletno sigurna?

Iako je u velikoj meri siguran za redovnu konzumaciju kod većine ljudi, sa mačom ne treba preterivati, posebno zbog prisustva kofeina jer je poznato da prekomerni unos kofeina može dovesti do neželjenih efekata, kao što su nervoza, nesanica, palpitacije srca, pa čak i problemi sa probavom.

Osim toga, mača sadrži visoke vrednosti određenih metala, poput olova, koji se prirodno akumuliraju u listovima biljke. Dok većina ovih metala ostaje u listovima koji se ne konzumiraju kod tradicionalnih čajeva, kod mače se dešava upravo suprotno. Mlevenjem listova u prah, ti metali se unose u piće, odnosno u organizam. Stoga je važno da pri kupovini, birate kvalitetnu maču, koja je pravilno uzgajana i obrađena, kako biste smanjili ovaj rizik.

Trudnice i dojilje bi trebalo da budu posebno oprezne sa konzumacijom mače, kao i osobe koje uzimaju neke lekove ili imaju određene zdravstvene probleme, posebno one povezane sa srcem. U tom slučaju, predlažem da se konsultujete sa vašim lekarom pre početka konzumiranja mače.

Koji su benefiti mača čaja?

Jedan od ključnih benefits je sposobnost da poboljša fokus i koncentraciju, zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji kofeina i L-teanina.

L-teanin je aminokiselina koja se nalazi u listovima ovog, ali i mnogih drugih čajeva, kao i u nešto manjoj meri u nekim vrstama gljiva.

Ova moćna aminokiselina ima sposobnost da uvede telo u opušteno stanje, bez izazivanja preterane pospanosti, dok istovremeno povećava koncentraciju i mentalnu jasnoću. Taj efekat postiže delovanjem na hemijske transmitere u mozgu, poput serotonina i dopamina, što na kraju dovodi do boljeg raspoloženja, smanjenja stresa, te poboljšanja kognitivnih funkcija.

Pored toga, mača je bogata antioksidansima, posebno katehinima poput epigalokatehin galata (EGCG), koji su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima. Ovi sastojci se efikasno bore protiv slobodnih radikala u telu, smanjujući oštećenja ćelija i doprinoseći opštem zdravlju. Osim toga, redovna konzumacija mače može pozitivno uticati na imunološki sistem, jačajući odbrambenu sposobnost organizma.

Može imati povoljan uticaj na zdravlje srca, smanjujući rizik od srčanih oboljenja putem regulisanja krvnog pritiska i holesterola. Sposobnost da podrži metabolizam i sagorevanje masti čini ovaj čaj popularnim izborom za one koji vode računa o svojoj telesnoj težini i žele da održe zdravu liniju.

Poznato je da ima veliki uticaj na zdravlje žena, naročito tokom menopauze, gde njegovi antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i doprineti zdravoj ravnoteži hormona, što je ključno za ublažavanje simptoma menopauze

Prah ove biljke možete da koristite i u kupkama ili za čišćenje lica jer se pokazao korisnim u borbi protiv akni, kao i smanjenju upale na koži, poput psorijaze i lupusa. U kadu sa toplom vodom dodajte šolju gorke soli i 3 kašike praha, te promešajte i lezite u kadu 20 minuta.

Moja 3 saveta za maču

Postoji nekoliko ključnih saveta koji mogu značajno poboljšati iskustvo korišćenja mače. Ovi saveti se ne tiču samo načina pripreme i konzumacije, već i pristupa konzumiranja mače kao celovitog iskustva. Delim sa vama tri pažljivo odabrana saveta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite sve što mača može da ponudi.

Savet #1: Izaberite kvalitetan mača prah

Za početak, jako je važan izbor kvalitetnog praha. Birajte organski prah, svetlo zelene boje, fine i glatke teksture, jer to ukazuje na visok sadržaj hlorofila i antioksidanasa. Iako nešto skuplji, ceremonijalni ili premium kvalitet mače garantuje da ćete uživati u najčistijem i najintenzivnijem ukusu koji mača može da ponudi.

Savet #2: Prilagodite konzumaciju mače vašim ličnim potrebama

Konzumacija mače treba da bude prilagođena vašim ličnim potrebama. Ako se tek “upoznajete“ sa mačom, počnite sa manjom količinom praha i postepeno povećavajte intenzitet dok ne pronađete savršenu dozu, po svom ukusu. Takođe, obratite pažnju kako vaš organizam reaguje, posebno ako ste osetljivi na kofein.

Savet #3: Isprobajte različite recepte

Mača se može koristiti kao sastojak u raznim varijacijama, od klasičnih čajeva, smutija, late napitaka, sladoleda, te deserata. Eksperimentisanje sa različitim načinima pripreme omogućava vam da iskusite maču na neke nove i neobične načine.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljena pitanja (FAQ)

Šta je mača (matcha) čaj i kako se priprema?
Biljka matcha potiče iz Japana, a radi se o čaju koji predstavlja mleveni prah zelenog čaja. Za njegovu pripremu koristi se vruća, ali ne ključala voda, kako bi se očuvala njegova bogata aroma i nutritivna vrednost. Takođe, potrebna je i metlica od bambusa, koja je se koristi za postizanje penaste teksture. Ovaj proces pripreme pretvara pravljenje čaja u ritual, a ispijanja ovog napitka u pravi opuštajući doživljaj.
Da li mača čaj sadrži kofein?
Iako deluje umirujuće, u pitanju je proizvod koji sadrži određenu količinu kofeina, koja varira u zavisnosti od kvaliteta i vrste mače. Za razliku od kafe, kofein prisutan u mači deluje postepeno, omogućavajući duži period bez naglih skokova, odnosno padova energije. Ukoliko vam napici sa kofeinom nisu opcija, zbog neželjenih efekata koje ponekad donosi kafa, onda razmotrite maču, a pri kupovini birajte organski čaj.
Zeleni i mača čaj: šta ih razlikuje?
Razliku čini jedinstveni način proizvodnje, pripreme i konzumacije. Dok se tradicionalni zeleni čaj priprema za dalju distribuciju tako što se koriste celi listovi, mača se proizvodi mlevenjem listova do stanja praha, zbog čega je intenzivnijeg ukusa, te sadrži bogatiji spektar nutrijenata i antioksidanasa.
Da li je mača (matcha) isto što i maka?
Ne, u pitanju su dva potpuno različita proizvoda. Mača (matcha) je japanski zeleni čaj u prahu, poznat po svojim jedinstvenim svojstvima i bogatoj istoriji u japanskoj kulturi, dok je, s druge strane, maka koren biljke poreklom iz Perua, često korišćen u prahu kao dodatak ishrani zbog svojih adaptogenih svojstava i bogate nutritivne vrednosti.
Kako se čuva mača čaj da bi ostao svež?
Pravilno čuvanje podrazumeva hermetički zatvorenu posudu na hladnom i tamnom mestu, čime štitimo prah od vlage, svetlosti i vazduha, sprečavajući oksidaciju i gubitak aromatičnih svojstava.
Koje su prednosti konzumiranja mača čaja za zdravlje?
Konzumiranje nudi višestruke zdravstvene benefite, među kojima se ističe poboljšanje koncentracije, zahvaljujući kombinaciji kofeina i L-teanina, koji zajedno stvaraju opušteno stanje bez nervoze, koje često može izazvati kafa. Takođe, zbog visokog sadržaja antioksidanasa, posebno epigalokatehin galata (EGCG), mača čaj pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući oksidativni stres i doprinoseći opštem zdravlju. Osim toga, redovna konzumacija mače može pozitivno uticati na smanjenje stresa i anksioznosti, pružajući umirujući efekat, koji je karakterističan za ovaj napitak.
Koliko puta dnevno se preporučuje piti mača čaj?
Preporuka za konzumaciju čaja varira u zavisnosti od vaše tolerancije na kofein, individualnih potreba, te zdravstvenih stanja. Opšti savet je da se pije jedna do dve šolje dnevno, što je dovoljno da se osete njegovi pozitivni efekti, kao što su povećanje energije i mentalna bistrina, bez rizika od prekomernog unosa kofeina. Važno je naglasiti da bi osobe sa određenim zdravstvenim stanjima ili osobe osetljive na kofein trebalo da se konsultuju sa lekarom pre početka konzumacije mača čaja.
Koji su najbolji načini za uparivanje mača čaja sa hranom?
Iako se tradicionalno savršeno kombinuje s japanskim slatkišima, ovaj proizvod može lepo da upotpuni i voćne deserte, posebno one sa citrusima i bobičastim voćem.
Da li je mača čaj dobar izbor za mršavljenje?
Ovaj čaj se smatra dobrim saveznikom u procesu mršavljenja, zahvaljujući svojim svojstvima koja pomažu u ubrzavanju metabolizma. Sadržaj katehina u mači, posebno epigalokatehin galata (EGCG), igra ključnu ulogu u stimulisanju procesa sagorevanja masti, što može doprineti efikasnijem gubitku telesne težine. Pored toga, mača može pomoći u smanjenju apetita i pružanju dugotrajnog osećaja sitosti, što je korisno u kontroli unosa kalorija i održavanju zdrave telesne težine.
Da li mača čaj utiče na plodnost?
Iako postoje određeni nagoveštaji da zbog svojih antioksidanasa proizvodi bazirani na mači mogu umanjiti oksidativni stres koji je često povezan sa smanjenom plodnošću i može negativno uticati na reproduktivno zdavlje, uticaj ovog čaja na plodnost je tema koja zahteva dalja istraživanja.
Koja oprema mi je potrebna za pripremu matcha čaja?
Za pripremu matcha čaja potrebni su vam chawan (tradicionalna posuda za čaj), chasen (bambusova metlica za mešanje), chashaku (bambusova kašika za doziranje praha), te posuda za zagrevanje vode.
Koja je cena mače?
Cena može značajno varirati zavisno od nekoliko faktora, uključujući kvalitet, poreklo i način obrade, te da li je u pitanju organska proizvodnja. Na našem tržištu se cena uglavnom kreće od 1000 rsd na gore, za 100 gr mače.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 10 Prosečna ocena: 4.4]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.