fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

3 načina kako da praznične slatkiše učinite zdravijim

Kolači, torte, mafini i razne druge poslastice neizostavni su deo praznične trpeze. Nema potrebe da ih se odričete ni ove godine, jer praznične slatkiše možete učiniti zdravijim i to na ova tri načina.

Načini da praznične slatkiše učinite zdravijim

1. Koristite zdravije alternative određenih sastojaka

Ne morate da upotrebljavate belo brašno, šećer, margarin, pavlaku i mleko kako biste spremili ukusan desert. Za sve ove sastojke postoje zdrave alternative, o čemu sam više puta pisala.

Dakle, umesto rafinisanog šećera koristite prirodne zaslađivače kao što su kokosov šećer, agava sirup, sirovi organski med ili steviju. Margarin, koji je prepun transmasti, zamenite puterom, a ukoliko ste vegan isprobajte humus ili čvrsto kokosovo ulje.

Umesto pavlake možete da koristite vegansku verziju mlaćenice (buttermilk) koju možete da napravite tako što ćete pomešati 1 kašiku jabukovog sirćeta ili limunovog soka i 15 kašika nezaslađenog sojinog mleka, te ostaviti da odstoji 10-15 minuta.

Takođe pavlaku možete da napravite i na sledeći način:

Sastojci:
1 šolja sirovih indijskih oraha (natopljeni u vodi preko noći)
¼ šolje + 2 kašike svežeg soka od limuna
¼ kašičice morske soli
1 kašičica hranljivog kvasca
½ šolje vode

Priprema:
1. Stavite sve sastojke u blender i blendirajte na najjačoj brzini nekoliko minuta, dok ne dobijete smesu glatke i kremaste teksture.
2. Čuvajte u staklenoj tegli i dobro je zatvorite.

Kravlje mleko zamenite bademovim, pirinačnim, sojinim (organskim), heljdinim ili ovsenim. Budite oprezni prilikom kupovine ovih proizvoda, jer je većina puna šećera, pojačivača ukusa i brojnih drugih aditiva, bez obzira na to što se smatraju zdravom hranom.

Belo pšenično brašno možete da zamenite integralnim pešničnim brašnom ili brašnom od spelte. Takođe postoje bezglutenske varijante brašna, poput heljdinog, kukuruznog, bademovog, kokosovog, pirinčanog i ovsenog brašna.

2. Koristite supernamirnice

Osim ovih osnovnih sastojaka prilikom pravljenja prazničnih slatkiša koristite i različite supernamirnice, koje će im poboljšati ukus, povećati nutritivnu vrednost, te im pružiti određenu teksturu. Njih takođe možete da koristite kao alternativu određenim nezdravim sastojcima. U supernamirnice spadaju sirovi kakao prah, avokado, mača, maka, semenke konoplje, čia semenke, crna čokolada i dr.

Avokado se odlično slaže sa crnom čokoladom ili sirovim kakao prahom, pa od te kombinacije možete da napravite čokoladni mus. Takođe vam ovaj spoj može poslužiti kao glazura za tortu ili sastojak u čokoladnim kolačima. Od čia semenki možete da spremate pudinge, a možete ih i posuti preko mafina kako biste mafinima dodali dozu zdravih masti i biljnih vlakana. Budite maštoviti. Poslužite se mojim receptima za zdrave deserte.

3. Fokusirajte se na manje porcije

Prilikom pripreme deserata uzimite u obzir količinu sastojaka u receptima, pa upotrebite polovinu predviđene mere. Na taj način ćete prepoloviti porcije i time uneti manju količinu kalorija, te sprečiti nagomilavanje kilograma. Spremanjem mini verzija svojih omiljenih poslastica uživaćete u ukusima koje volite, ali se nećete prejedati.

Svakako, dobro je znati da se sve sirove (veganske) poslastice mogu zamrznuti i ostaviti za neku drugu priliku. To obično i ja radim kada napravim ili kupim sirovu tortu, te na taj način sprečavam prejedenje, ali i potencijalno kvarenje deserata.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.