Superhrana koja jača imunitet

Superhranu čine namirnice sa visokom koncentracijom nutrijenata – minerala, vitamina i esencijalnih aminokiselina. Smatraju se namirnicama sa najsnažnijim lekovitim dejstvima u prirodi. Superhrana koja jača imunitet više liči na lekovite dodatke ishrani, a u ovu kategoriju se ubrajaju svi delovi biljaka – koren, stabljike, semenke, lišće i plodovi, dakle, sve što se upotrebljava u prirodnom obliku, ali i u vidu praha, kapsula, sokova i tinktura, u službi dodataka ishrani.

U današnje vreme najpopularnije supernamirnice možete naći u prodavnicama zdrave hrane i supermarketima, ili ih naručiti preko interneta.

Ovo je superhrana koja jača imunitet.

Spirulina

Spirulina je alga plavo-zelene boje koja živi u jezerima bogatim mineralima, a najviše je ima u Meksiku, centralnoj i istočnoj Africi. Kod nas je možete pronaći u praškastoj formi ili u tabletama u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Veoma je lekovita, jer sadrži brojne hranjive materije. Oko 70% ove biljke čine proteini, a bogata je i aminokiselinama, vitaminima A, C, E, D i B. Puna je i minerala, naročito kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i selena. Bogata je i brojnim antioksidansima koji sprečavaju oksidativna oštećenja ćelija, a posebno bih izdvojila beta-karoten i zeaksantin.

Spirulina jača imunitet, odlična je u borbi sa alergijama, snižava krvni pritisak, umanjuje simptome depresije i kožu čini zdravom i sjajnom. Osim toga, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, pa je veoma korisna u režimima ishrane koje imaju za cilj gubitak kilograma.

Moringa

Zahvaljujući lekovitim svojstvima drvenasta biljka moringa oleifera ubraja se u jednu od najzdravijih namirnica. Listovi moringe su odličan izvor mnogih vitamina poput A, B2, B6, i C, te minerala kao što su gvožđe i magnezijum. Sadrži i veliku količinu antioksidanasa, čiji je zadatak borba sa slobodnim radikalima, koji mogu izazvati oksidativni stres, povezan sa hroničnim bolestima poput srčanih oboljenja i dijabetesa. Snižava holesterol, ublažava upale, te jača imunitet.

Uspeva na Himalajima, te u nekim regijama Indije, Afrike, Pakistana, Tajlanda, a kod nas je možete pronaći u formi praha u dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Biljni proteinski prahovi

Protein konoplje

Nutricionistički, u poređenju sa drugim proteinima biljnog porekla, protein konoplje je verovatno najbolji u pogledu profila esencijalnih aminokiselina. Takođe, sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline i biljna vlakna. Nedostatak proteina konoplje je ukus – a to nije lako sakriti! Možete ga poboljšati tako što ćete ga pomešati sa organskim kakaom u prahu.

Protein bundeve

Dodavanjem ovog proteina u obroke nećete povećati samo unos proteina, već i brojnih drugih nutrijenata, kao što su biljna vlakna, fosfor, magnezijum, cink, gvožđe, vitamini B, K i E, ali i omega 6 i omega 9 masne kiseline. Osim toga, plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče lučenje serotonina, hormona koji je u vezi sa dobrim raspoloženjem i osećajem sreće.

Protein lanenog semena

Budući da su semenke lana najbogatiji biljni izvor omega 3 masnih kiselina, a sadrže i omega 6 i omega 9, visok nivo proteina, biljnih vlakana, vitamina B, C i E, kalcijuma, selena, bakra, gvožda, cinka, natrijuma, fosfora i kalijuma, slobodno uključite u ishranu njihov proteinski prah. Možete ga dodati u smuti, ovsenu kašu, ali i brojna slana jela.

Organska maka u prahu

Biljka maka naziva se još i peruanski žen šen. Raste uglavnom u Andima u centralnom Peruu, u oštrim uslovima i na veoma velikim visinama. Spada u grupu krucifernog povrća zbog čega se dovodi u vezu sa brokolijem, karfiolom, kupusom i keljom. Ima dugu istoriju kulinarske i lekovite upotrebe u Peruu.

Glavni jestivi deo biljke je koren. Postoji u nekoliko boja, u rasponu od bele do crne. Koren make se obično suši i konzumira u obliku praha, ali dostupan je i u kapsulama i kao tečni ekstrakt.

Ukus make u prahu, koji se mnogima ne dopada, može se opisati kao zemljani i orašasti. Mnogi ga dodaju u smutije, ovsenim kašama i drugim poslasticama. Maka u prahu je veoma hranjiva i odličan je izvor nekoliko važnih vitamina i minerala. Koren make je dobar izvor ugljenih hidrata, sadrži veoma malo masti i popriličnu količinu vlakana. Takođe obiluje nekim esencijalnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, bakar i gvožđe. Pored toga, sadrži različita biljna jedinjenja, uključujući glukozinolate i polifenole. Popravlja raspoloženje, jača imunitet, te povećava sportske performanse i energiju.

Umeboši šljive

Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima japanska umeboši šljiva pozitivno utiče na imunološki sistem. Neutrališe kiselost organizma i ublažava crevne probleme, uključujući i one uzrokovane mikroorganizmima. Budući da je izuzetno kisela i slana pojedite pola do jednog celog ploda. Nemojte bacati košticu kada iskoristite šljivu, već je sačuvajte i koristite u slučaju digestivnih tegoba, poput bola u želucu nakon obroka koji vam nije prijao. Tada je potrebno da sisate košticu oko 20 minuta.