3 prolećne biljke za jačanje probavnog sistema

Pomoću ove 3 prolećne biljke za jačanje probavnog sistema pripremite telo za prelazak u toplije dane. Naime, divlje korovske biljke poput maslačka, koprive i mišjakinje podstiču rad digestivnog trakta, pokreću limfni sistem i telu osiguravaju minerale potrebne za funkcionisanje organizma tokom proleća.

Imajte na umu da su alergije na bilo koju vrstu bilja ili korova veoma česte. Ako ste skloni sezonskim ili drugim vrstama alergija, budite oprezni i razgovarajte sa lekarom pre nego što isprobate neku od 3 prolećne biljke za jačanje probavnog sistema.

Ove biljke često rastu u dvorištima ili baštama, a takođe se mogu naći i na lokalnom pijacama. Ako odlučite da ih sami uberete, proverite da li ste pravilno identifikovali biljke, te vodite računa da ih berete iz čistog područja, daleko od saobraćajnih puteva i raznih gradilišta.

Kopriva

Kopriva je izuzetno hranjiva i lekovita, te jedna od najboljih korovskih biljaka koje možete uključiti u prolećnu ishranu. Budući da žari, nemojte je jesti sirovu, a obavezno stavite rukavice prilikom prikupljanja.

Pre nego što je pripremite sa jelo, potrebno je da je umočite u kipuću vodu, 45 do 60 sekundi, kako biste je neutralisali.

Ima antibakterijsko, antivirusno i analgetsko svojstvo. Mladi izdanci i listovi su bogati mineralima i vitaminima kao što su gvožđe, kalcijum, fosfor i vitamin C, pa se koriste u ishrani kao salata ili kao dodatak različitim jelima. Čaj od listova ili cvetova koprive podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma, a pomaže i kod reumatskih tegoba. Koren se može upotrebiti kod problema sa upalom prostate ili kao dodatak šamponu za jačanje kose.

Mišjakinja

Mišjakinja je biljka iz porodice karanfila, jedna od veoma lekovitih korovskih biljaka koje uspevaju u proleće.

Poseduje protivupalna svojstva, te pomaže u pokretanju limfne tečnosti u organizmu. Sadrži brojne minerale kao što su kalcijum, magnezijum i cink.

Njeni listovi se mogu jesti sirovi, ali je cvetove potrebno kuvati. Možete je jesti kao salatu ili je dodati kao prilog u razne sendviče. Osim toga, od listova možete da napravite sok ili da ih upotrebite kao sastojak za smutije ili potaže.

Maslačak

U biljnoj medicini gorki ukus se smatra krucijalnim za dobro varenje. Da li ste ikada pili aperitiv pre ručka ili večere? Taj gorki ukus obaveštava vaš digestivni trakt da je potrebno da se pripremi za hranu koja je na putu.

Srećom, maslačak je veoma gorko zelenilo koje raste gotovo na svakom ćošku.

Lišće i korenje maslačka koriste se vekovima kao medicinski tonik za čišćenje jetre i kao pomoć pri problemima sa varenjem. Takođe ova biljka predstavlja prirodni diuretik, koji stimuliše izbacivanje viška vode iz tela, čime poboljšava prirodnu prolećnu detoksikaciju organizma i olakšava rad jetre