5 najboljih meal prep aplikacija

Planiranje obroka (meal prep) jedan je od najboljih načina da započnete praktikovanje balansirane ishrane i time podržite zdravlje organizma, te korigujete telesnu težinu.

Međutim, većina ljudi nema vremena i energije za planiranje zdravih obroka prilagođenih svom ukusu i nutritivnim potrebemam svog organizma. Na sreću, postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći u tome, a ja vam predlažem da potražite i moje ”Meal prep komplet radionica kuvanja 1” i ”Meal prep komplet radionica kuvanja 2”, u kojima vam objašnjavam na koji način možete brzo i lako pripremiti obroke za tri dana unapred.

5 najboljih meal prep aplikacija po mom izboru

1. PAPRIKA za organizaciju recepata

Paprika je aplikacija koja vam može pomoći da organizujete recepte, pravite planove obroka i kreirate liste namirnica.

Ona vam može služiti da na jednom mestu sačuvate sve recepte koje ste pronašli na internetu. Dakle, u aplikaciji nema unapred osmišljenih recepata, već ih vi i drugi korisnici sami ubacujete. Takođe vam može poslužiti kao inspiracija, jer ćete u njoj pronaći mnoštvo recepata za jela, koja vam nisu ni pala na pamet.

Nedostatak ove aplikacije je to što korisnički interfejs nije tako jednostavan za navigaciju poput drugih aplikacija za planiranje obroka. Pored toga, Paprika ne uključuje uvek informacije o ishrani. Prikazuje samo podatke o ishrani sa originalne veb stranice recepta ili informacije koje unesete ručno.

2. PLATE JOY za korigovanje telesne težine

Pomoću PlateJoy aplikacije možete krerati planove obroka prilagođene vama i vašim potrebema u ishrani, te ciljevima gubitka težine. Detaljne informacije o nutritivnim vrednostima dostupne su za svaki recept i možete ih sinhronizovati sa drugim aplikacijama, kao što su Fitbit i Apple Health, kako biste bolje pratili svoje zdravstvene ciljeve.

Osim toga, aplikacija nudi opciju kreiranja prilagođene liste namirnica i pomaže u sprečavanju rasipanja hrane omogućavajući vam da registrujete (označite) hranu koju već imate kod kuće.

3. MAKE MY PLATE za pripremu obroka

MakeMyPlate je aplikacija za planiranje i pripremu obroka u okviru koje birate jedan od više ponuđenih planova ishrane uključujući visokoproteinske, mediteranske, sa malo ugljenih hidrata, keto, veganske, vegetarijanske ili peskatarijanske planove ishrane.

Nakon toga potrebno je da unosite svoje podatke o visini i težini da biste izračunali dnevni unos kalorija na osnovu svojih zdravstvenih ciljeva i nivoa fizičke aktivnosti. Aplikacija takođe nudi mogućnost prilagođavanja planova oborka vašem ukusu, te mogućim alergijama.

Planiranje obroka uključuje i opciju da izaberete željeni nivo pripreme i broj obroka nedeljno.

4. PLAN TO EAT za najbolju podršku u praktikovanju zdrave ishrane

Aplikacija PlanToEat vam omogućava da na jednom mestu organizujete omiljene recepte i kreirate planove obroka. Možete ručno da unesete recepte ili unesete URL sa bilo kog recepta sa interneta.

Ako uneseni recepti pružaju informacije o ishrani, Plan to Eat će uneti i te podatke u aplikaciju. Osim toga, nutritivne vrednosti i druge informacije možete ručno uneti za svaki recept posebno.

Dodavanjem recepata takođe automatski kreirate listu namirnica na osnovu recepata koje ste sačuvali.

Ono po čemu je ova aplikacija jedinstvena jeste to što kroz nju možete deliti svoje recepte i planove obroka sa prijateljima i porodicom, što će vam pomoći da budete što istrajniji u dostizanju svojih ciljeva.

5. LOSE IT za praćenje unosa nutrijenata

Aplikacija namenjena je praćenju unosa kalorija i makronutrijenata, sa ciljem korigovanja telesne težine, dok premium varijanta aplikacije uključuje i opciju planiranja obroka.

Potrebno je da uneste svoje podatke o visini i težini da biste izračunali dnevni unos kalorija na osnovu svojih zdravstvenih ciljeva i nivoa fizičke aktivnosti. Nakon toga aplikacija procenjuje koliko će vam vremena biti potrebno za dostizanje željene težine.

Besplatna verzija vam omogućava da unesete sopstvene recepte za kreiranje planova obroka.