fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 1-5.4.

5 najzdravijih alternativa za kravlje mleko

Ukoliko iz nekog razloga ne jedete mlečne proizvode, odaberite biljne napitke. Ovih 5 alternativa za kravlje mleko predstavljaju najzdravije opcije.

Gotovo 50 odsto svetske populacije izbegava kravlje mleko jer ono sadrži mlečni šećer laktozu koja nije lako svarljiva, a može da uzrokuje grčeve u stomaku, gasove i dijareju. Drugi problem kod mlečnih proizvoda je mlečni protein, kazein. Budući da je veoma lepljiv, ostaje na zidovima creva i teško se vari. Za njega se lepi kandida, koja se na taj način veoma dugo može zadržati u crevima.

Pet alternativa za kravlje mleko

1. Mleko od konoplje

Konopljino mleko se pravi od mlevenih, natopljenih semenki konoplje, koje ne sadrže psihoaktivnu komponentu, a bogate su proteinima, te zdravim omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

Ova vrsta biljnog mleka praktično nema ugljenih hidrata, ali neki brendovi dodaju zaslađivače koji povećavaju njihov sadržaj. Obavezno pročitajte deklaraciju proizvoda i birajte biljna mleka bez dodatog šećera. Šećer na etiketi sastojaka može biti naveden kao sirup od smeđeg pirinča, sok od šećerne trske ili šećer od trske.

2. Mleko od ovsa

Iako mleko proizvedeno potapanjem celog zrna ovsa nema iste zdravstvene benefite kao porcija ovsenih pahuljica, vrlo je hranljivo.

Ovseno mleko je prirodno slatko i sadrži mnogo ugljenih hidrata. Osim toga, bogato je rastvorljivim vlaknima koji ga čine kremastijim. Rastvorljiva vlakna upijaju vodu i pretvaraju se u gel tokom varenja, što vam može pomoći da duže ostanete siti.

Štaviše, rastvorljiva vlakna u ovsenom mleku mogu smanjiti nivo holesterola. Petonedeljno istraživanje u kojem je učestvovalo 52 muškarca pokazalo je da je konzumiranje ovsenog mleka snizilo nivo LDL (lošeg) holesterola u poređenju sa kontrolnim pićem.

3. Mleko od badema

Bademovo mleko se dobija potapanjem badema u vodu, a zatim mešanjem i proceđivanjem čvrstih sastojaka. Nezaslađeno bademovo mleko ima malo kalorija i mnogo manje ugljenih hidrata od kravljeg mleka, što ga čini dobrim izborom ako želite da korigujete telesnu težinu.

Međutim, imajte na umu da mnogi brendovi dodaju šećer u svoje proizvode. Uvek proverite deklaraciju na pakovanju i izbegavajte one proizvode koji su zaslađeni.

Iako je bademovo mleko prirodno dobar izvor vitamina E, ono sadrži malo proteina i drugih hranljivih sastojaka. Mnoge kupovne varijante obogaćene su kalcijumom, te vitaminima A i D, ali količine se mogu razlikovati u zavisnosti od brenda.

4. Mleko od kokosa

Kokosovo mleko dobija se ceđenjem belog mesa kokosa. Ima prijatan ukus i odlična je biljna alternativa za kravlje mleko ukoliko ste alergični na orašaste plodove.

Većina industrijski proizvedenog kokosovog mleka meša se sa vodom dajući mu konzistenciju sličnu onoj kravljeg mleka. Ima čak i manje proteina od bademovog mleka, ali mnogi brendovi svoje proizvode obogaćuju određenim hranljivim sastojcima.

S druge strane, kokosovo mleko u konzervi namenjeno je za kuvanje. Sadrži više masti, nije obogaćeno dodatnim hranljivim sastojcima, te ima mnogo prepoznatljiviji ukus kokosa.

5. Mleko od soje

Nutritivno, sojino mleko je najsličnije kravljem mleku. To je delimično zato što je soja odličan izvor kompletnih proteina, ali i zato što su kupovne varijante sojinog mleka obogaćene tako da njihov nutritivni profil podseća na kravlje mleko.

Soja je odlična opcija ako izbegavate mlečne proizvode, ali želite napitak koji sadrži više proteina.

Soja je oduvek predmet kontroverzi, jer je većina soje koja postoji na tržištu genetski modifikovana. Stoga vam preporučujem isključivo organske proizovde od soje.

Uprkos tvrdnjama da soja može povećati rizik za razvoj raka dojke jer oponaša estrogen u telu, naučne studije sugerišu da ga čak može smanjiti.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.