5 namirnica koje treba da uključite u zimski jelovnik
Za mnoge zima može da bude izazovan period godine za odražavanje zdravih životnih navika, budući da se tokom hladnijeg vremena manje krećemo, a okruženi smo brojnim prazničnim poslasticama i kaloričnom hranom. Savetujem vam da u svemu budete umereni, te da vodite računa o tome kako izgleda vaš zimski jelovnik. Neka ovih 5 namirnica obavezno budu sastavni deo vaše ishrane tokom hladnih dana.
Kako bi trebalo da izgleda ishrana tokom zime?
U zimski jelovnik uvrstite što više sezonskih namirnica, jer one sadrže sve nutrijente potrebne organizmu u sezoni koja je u toku.
Takođe u hladnim danima vodite računa o tome da pretežno jedete hranu koja će vas zagrejati. To ne znači da hrana koja je vruća na dodir nužno i greje organizam. Zapravo, takvih namirnica u prirodi i nema mnogo, već pripremljene na odgovarajući način proizvode efekat zagrevanja u telu.
Predlažem vam da zimski jelovnik obogatite namirnicama koje sadrže proteine i zdrave masti jer one greju telo, povećavaju njegovu otpornost na hladnoću, jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje. Sirove namirnice i smutije zamenite kuvanom hranom, toplim čorbicama i potažima.
Namirnice koje treba da uključite u zimski jelovnik
1. Kelj
Iako je prisutan u svim godišnjim dobima, ukusan i nutrijentima vrlo bogat, kelj je na vrhuncu sezone od kasne jeseni do početka proleća. Naročito je koristan u ovom periodu godine jer obiluje vitaminom A koji pomaže u borbi sa virusnim infekcijama. Osim toga sadrži i vitamine C, K i B, gvožđe, luteine i biljna vlakna. Takođe sadrži kalcijum, kao i beta-karoten.
2. Limun
Citrusi, uključujući limun, su na vrhuncu svežine u hladnim mesecima i sadrže velike količine vitamina C, koji povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, ključnih u borbi sa virusnim i bakterijskim infekcijama. Budući da naše telo ne proizvodi i ne skladišti vitamin C, potrebno je da ga unosite svakodnevno. Preporučena dnevna doza ovog vitamina iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce.
3. Dajkon
Dajkon je vrsta lekovite rotkve, koja poseduje brojna antiinflmatorna i antivirusna svojstva. Obiluje vitaminom C, a dobar je izvor kalijuma, kalcijuma i gvožđa. S obzirom na to da je sjajan eliminator masti, zaista može biti od pomoći u slučaju potrebe da snizite holesterol, te korigujete telesnu masu. Zahvaljujući vlaknima i brojnim enzimima podstiče probavu i pomaže u varenju.
4. Grejpfrut
Grejpfrut je kao i limun bogat vitaminom C, a sadrži i brojne druge antioksidanse, koji su naročito korisni tokom sezone prehlade i gripa. Konzmuiranje grejpfruta je povezano sa većim unosom vitamina C, magnezijuma, kalijuma, biljnih vlakana, te poboljšanim kvalitetom ishrane.
5. Kesteni
Budući da su bogati zdravim mastima kesteni greju organizam, pa predstavljaju odličan izbor u hladnim danima. Bogati su brojnim antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Možete ih jesti kuvane, ali i pečene, koji su naročito popularni tokom praznika.