fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

5 saveta koje bih dala svakoj ženi

Budući da je danas 8. mart – Dan žena, želim da ovaj blog post posvetim isključivo vama drage dame. Koliko vremena izdvajate za sebe tokom jednog dana? Nikada nemojte zaboraviti na to koliko je važno da vodite računa o sebi, jer samo ukoliko ste vi dobro, imaćete mogućnost da budete tu i za druge. Ovih 5 saveta bih dala svakoj od vas.

1. Praktikujte redovne lekarske kontrole

Redovni lekarski pregledi uključuju brojne fizičke i mentalne provere. Važno je da ih redovno praktikujete, kako biste se uverili da je sve u redu.

Redovni pregledi mogu pomoći da se otkriju potencijalne zdravstvene tegobe, pre nego što zaista postanu problem. Dakle, redovni zdravstveni pregledi mogu identifikovati sve rane znake zdravstvenih stanja ili bolesti. Rano otkrivanje vam daje najbolju šansu da brzo dobijete pravi tretman, izbegavajući bilo kakve komplikacije.

Kada obavite zdravstveni pregled, lekar će razgovarati sa vama o vašoj medicinskoj istoriji, istoriji bolesti vaše porodice i vašem načinu života, uključujući ishranu, telesnu težinu, fizičku aktivnost, te će vas pitati da li i koliko konzumirate alkoholna pića i cigarete. Budite iskreni.

Preporučujem vam da jednom godišnje obavite sistematski pregled, na kojem ćete proveriti da li su svi vitalni organski sistemi u redu. Takođe vam savetujem da dva puta godišnje obavite ginekološki pregled i kompletnu krvnu sliku, kako biste se uverili da je sve u redu.

2. Uradite analizu kruga života

Više puta sam pisala o odnosu primarne i sekundarne hrane. Primarna hrana predstavlja više od onoga šta nam je servirano u tanjiru. Pod njom podrazumevamo sve ono što nas čini ostvarenima u životu i u nju se ubrajaju četiri ključna aspekta: ispunjenost u ljubavi i poslom, redovnu fizičku aktivnost, kao i duhovnu praksu, koja se ogleda kroz rad na sebi.

Na fotografiji ispod nalazi se KRUG ŽIVOTA, sa ispisanim segmentima primarne hrane. Uradite kratku analizu, te proverite u kojim oblastima u životu niste zadovoljni, te pronađite način kako da ih poboljšate. Dakle, otkrijte koja vam primarna hrana nedostaje i kako da povećate radost i zadovoljstvo u svom životu.

Krug života

1. OCENITE SVAKU KATEGORIJU na način da prikažete nivo zadovoljstva u svakoj oblasti. Imajte u vidu da linija predstavlja skalu od 1 do 10 (centar kruga je 0, ivica kruga je 10). Većina ljudi ocenjuje aspekte srednjom ocenom.

2. POVEŽITE TAČKE kako biste napravili krug života

3. IDENTIFIKUJTE NERAVNOTEŽU. Utvrdite na čemu bi trebalo da poradite, pa tome
posvetite više vremena kako biste dostigli ravnotežu.

Važno je da postavite konkretne ciljeve i da tačno znate šta želite. Trebalo bi da ciljevi budu realni i dostižni, i da unapred ne sumnjate u njihovo ostavrenje. Neka vas motivišu, jer u suprotnom teško da ćete ih ispuniti.

3. Redovno unosite suplemente vitamina D3 i omega 3 masnih kiselina

Preporučujem vam da, u dogovoru sa lekarom, uvedete suplemente vitamina D3 i omega 3 masnih kiselina. Evo zbog čega.

Budući da ima ključnu ulogu u gotovo svim fiziološkim procesima u čovekovom telu, a ne dobijamo ga u jednakim količinama tokom čitave godine, savetujem vam da koristite suplemente vitamina D. I to konkretno u obliku D3, jer se smatra da značajnije poboljšava nivo ovog vitamina u organizmu od D2.

Kao regulator imunološkog sistema, apsolutno je neophodan za dobro zdravlje. Pre svega, važan je za zdravlje kostiju, te sprečava nastanak i razvoj osteoporoze. Osim toga, neophodan je za zdravlje nervnog sistema, te kod odraslih osoba pozitivno deluje na preventivu Alchajmerove bolesti.

Možete ga uneti putem hrane, a ima ga, prvenstveno u namirnicama životinjskog porekla kao što su masna riba, riblje ulje, jetra, žumance i puter, a od biljne hrane sadrže ga pečurke.

Takođe bih vam preporučila da unosite suplemente omega 3 masnih kiselina, jer mogu doprineti lečenju različitih autoimunih bolesti, kao što su dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis i brojne druge.

Osim toga, omega 3 masne kiseline mogu ublažiti hronične upale u organizmu, te smanjiti rizik za razvoj brojnih srčanih oboljenja, kao što je visok krvni pritisak. Postoje brojne studije koje sugerišu da uzimanje omega 3 suplemenata može pomoći u lečenju simptoma depresije i anksioznosti.

Konsultujte se sa lekarom, pre nego što uključite ove suplemente.

4. Konzumirajte zeleno lisnato povrće

Osim što bi trebalo da praktikujete balansiranu ishranu, koja se sastoji od hrane u njenom prirodnom obliku, važno je i da konzumirate lisnato zeleno povrće. Ono spada u visokoalkalnu hranu, koja može biti korisna ljudima izloženim većim količinama zagađenja u urbanim sredinama.

Nutritivno, ovo povrće je veoma bogato kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom, cinkom i vitaminima A, C, E i K. Obiluje vlaknima, folatima, hlorofilom i mnogim drugim mikroelementima.

Ovo su samo neke od zdravstvenih prednosti ove vrste povrća:

– pročišćava krv
– utiče na prevenciju raka
– poboljšava cirkulaciju
– jača imunološki sistem
– obnavlja crevnu floru
– podiže energiju
– poboljšava rad jetre, žučne kese, kao i funkciju bubrega
– umanjuje sluz u plućima.

Možete jesti zelenu salatu, rukolu, baby spanać, kupus, blitvu, kelj i brojne druge vrste lisnatog zelenog povrća.

5. Fizička aktivnost

Fizička aktivnost, bilo da je u pitanju šetnja, trening u teretani ili neki drugi oblik vežbanja, ne utiče samo na kondiciju i fizičko zdravlje tela, već i na mentalno zdravlje. Redovno aerobno vežbanje povećava nivo dopamina i seratonina u mozgu koji su povezani sa osećajem zadovoljstva.

Dakle, da biste očuvali i fizičko i mentalno zdravlje važno je da praktikujete neki vid fizičke aktivnosti. Odaberite ono što vam najviše prija.

Ja vežbam kod kuće tri puta nedeljno po 30 minuta, te praktikujem duge šetnje. I pored brojnih obaveza koje imam, uvek uspevam da pronađem vreme za trening, tako da to možete i vi.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.