fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

8 namirnica koje snižavaju krvni pritisak

Davno sam pisala o tome kojim konkretno promenama u ishrani možete da snizite krvni pritisak, a u ovom blog postu izdvajam listu namirnica koje vam mogu pomoći u tome.

Šta je hipertenzija?

Hipertenzija ili visok krvni pritisak u arterijama je najčešći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Hipertenzijom se smatra trajno povišenje krvnog pritiska definisano vrednostima iznad 140/90 mmHg.

Na osnovu uzroka nastanka postoje dve vrste hipertenzije.

Primarna ili esencijalna hipertenzija je hipertenzija koja se dijagnostikuje u većini slučajeva trajno povišenog krvnog pritiska. Može biti nasledna ili se javlja kod gojaznih, fizički neaktivnih ljudi, pušača, bolesnika izloženih hroničnom stresu, kao i kod osoba koje unose velike količine soli.

Sekundarna hipertenzija je hipertenzija kod koje je uzrok neko drugo oboljenje poput bolesti bubrega, nadbubrega, štitne žlezde, hipofize i slično.

Osim lekova, koji se koriste za lečenje hipertenzije, promene u načinu života, uključujući promene u ishrani, mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska na optimalne vrednosti, te na taj način smanjiti rizik za razvoj srčanih oboljenja.

Svim ljudima sa visokim krvnim pritiskom, uključujući i one koji uzimaju lekove za snižavanje krvnog pritiska, preporučuje se ishrana koja je zdrava za srce.

Istraživanja su pokazala da uključivanje određenih namirnica u ishranu, posebno onih koje su bogate specifičnim hranljivim sastojcima poput kalijuma i magnezijuma, snižava nivo krvnog pritiska.

Namirnice koje snižavaju krvni pritisak

1. Masne ribe

Iako možda zvuči kontradiktorno, masne ribe mogu da snize krvni pritisak, budući da sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, koje smanjenjem upala u organizmu utiču na sužavanje krvnih sudova, pa time i na snižavanje krvnog pritiska.

Takođe neka istraživanja su pokazala da unos omega 3 masnih kiselina, osim što može da snizi krvni pritisak, može i da umanji rizik za razvoj hipertnezije, odnosno da spreči da se bolest razvije.

2. Blitva i spanać

Budući da sadrže kalijum i magnezijum blitva i spanać, kao i brojno drugo zeleno lisnato povrće, mogu da snize krvni pritisak.

Osim toga, spanać je bogat nitratima i antioksidansima, koji takođe imaju ovaj efekat. Naime, u jednoj studiji, u kojoj je učestvovalo 27 osoba, onima koji su konzumirali oko 500 ml supe od spanaća sa visokim sadržajem nitrata dnevno u toku 7 dana, snižen je krvni pritisak u poređenju sa onima koji su konzumirali supu od špargli sa niskim sadržajem nitrata.

3. Narandže i grejpfrut

Narandže i grejpfrut, ali i drugo citrusno voće mogu da snize krvni pritisak, jer sadrže brojne nutrijente, koji smanjuju rizik za razvoj bolesti srca, uključujući i hipertenziju.

Ipak, vodite računa kada konzumirate grejpfrut i sok od grejpfruta jer sadrže jedinjenja koja mogu da ometaju uobičajene lekove za snižavanje krvnog pritiska. U vezi sa ovim vam savetujem da se konsultujete sa lekarom.

4. Semenke bundeve

Semenke bundeve, a naročito njihovo ulje, sadrže mnoštvo hranljivih materija važnih za kontrolu krvnog pritiska, uključujući magnezijum, kalijum i arginin, aminokiselinu potrebnu za proizvodnju azot-oksida, koji je neophodan za opuštanje krvnih sudova i smanjenje krvnog pritiska.

5. Sočivo i pasulj

Mahunarke, poput pasulja i sočiva, bogate su hranljivim materijama koje pomažu u regulisanju krvnog pritiska. To su vlakna, magnezijum i kalijum. Brojne studije su potvrdile ovo njihovo svojstvo.

6. Bobičasto voće

Budući da sadrži velike količine antocijanina, antioskidanasa, koji povećavaju nivoe azotnog oksida u krvi, bobičasto voće može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

U ishranu uključite borovnice, maline, brusnice, jer poseduju brojne zdravstvne koristi za ljudski organizam, a i veoma su ukusne.

7. Celer

Zahvaljujući jedinjenjima koja se zovu ftalidi, celer takođe može da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Naime, jedna studija je otkrila da je unos kuvanog celera značajno povezan sa smanjenim krvnim pritiskom.

8. Paradajz

Osim kalijuma, koji utiče na snižavanje krvnog pritiska, paradajz sadrži i likopen, koji ima pozitivne efekte na zdravlje srca. Naime, ovaj karotenoidni pigment smanjuje rizik za razvoj različitih srčanih oboljenja, uključujući hipertenziju.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.